Groot, groter, grootst

Soms heb je gewoon behoefte aan een grotere portie, een extra schep of een extra groot glas. Bij onderstaande voorbeelden krijgt ‘extra groot’ een compleet nieuwe betekenis. En laten we wel wezen, met dit soort porties slaan we het voorgerecht natuurlijk even over… Eet smakelijk!

Hoofdgerechten
Wat dacht u van een lekkere sappige cheeseburger van 900 kilo en 3 meter breed als hoofdmaaltijd? Daarvoor moet je in Minnesota (Amerika) zijn, waar ze het wereldrecord hebben gevestigd (het vorige record stond op ‘maar’ 400 kilo). Behalve alleen de burger is er zo’n 23 kilo sla, 18 kilo augurken, 23 kilo uien, 18 kilo kaas en 27 kilo bacon op het broodje te vinden, en moet je 4 uur wachten tot het vlees gaar is. Alleen voor de échte trek.

Liever een gezondere optie? Dat kan! Dan reizen we gewoon even naar Kreta (Griekenland), waar de grootste salade ter wereld is gemaakt. En dan krijg je ook wat; de salade weegt maar liefst 13.417 kilo! Er zitten tomaten, komkommer, ui, groene pepers en fetakaas (natuurlijk) in en de salade is gemarineerd met olijfolie, oregano en zout. (Na het record ging overigens een groot gedeelte naar opvangcentra voor daklozen, hulde!)

Grote sandwich
Nagerechten

Een toetje speciaal voor de dames: de grootste truffeltaart! Het schatje weegt maar liefst 1041 kilo en werd in Burgos (Spanje) vervaardigd door 6 lokale bakkerijen. Nadat het wereldrecord een feit bleek, werd de taart uitgedeeld aan duizenden mensen die geduldig met een bordje stonden te wachten. Calorieën? Ach. Je leeft maar één keer…

Tot slot hebben we nog een gezond nagerecht. In Canada maakten 90 vrijwilligers een fruitsalade van 5078,88 kilo. Het is er een die goed gevarieerd is: in de salade zijn watermeloen, cantaloupemeloen, honingmeloen, ananas, appel, aardbei, bessen, sinaasappel, grapefruit en druiven terug te vinden. Kom maar op met die vitamientjes!

Drankenkaart
Toe aan een bak pleur? Op naar Costa Rica! Daar is een kopje koffie van 8000 liter gezet, met koffie uit de plaatselijke streek. Nouja, kopje… Met zijn 2,6 meter hoogte en een diameter van 2,45 meter mag het gerust een kóp koffie genoemd worden.

Liever iets sterkers? Ook dat is mogelijk. Een fles whisky van het bekende Schotse merk The Famous Grouse van 200 liter is een echte aanrader. De megafles werd in de buurt van Praag gemaakt (waar de enige glasblazerij zit waar het whiskymerk vertrouwen in heeft) en kan zo’n 8000 glazen vullen. Moet toch meer dan genoeg zijn.

Snackmoment
Zin om iets ‘kleiners’ te eten? Vooruit, dan is de Japanse rijstwafel van anderhalve meter misschien een optie. Of anders een stuk Italiaanse chocolade van ruim vijftien meter lang en twee meter breed? U zegt het maar, niks blijkt te gek!


Beeld: Photl.com/Studio Cl Art.

Share

Femke (1990) studeert met veel plezier aan de SvJ (School voor Journalistiek) en werkt (ook met veel plezier) in een theater/filmhuis. Haar vrije tijd is volgepland met onder andere films kijken, (cup)cakes/brownies bakken, mijmeren over vakanties en knuffelen met haar kat. Schrijft daar stukjes over en deelt die op haar blog. Ze komt graag in kringloopwinkels, antiekzaakjes en stoffige antiquariaten en kan daar uren doorbrengen. Femke zou na haar studie het allerliefste blijven schrijven. Of bij de radio. Of bij een televisieprogramma. Of een eigen bakkerijtje mét tearoom beginnen in een oud pand in het centrum van Amersfoort. Om daar dan vervolgens weer stukjes over te schrijven.