Koken op z’n hondjes

Wie zegt dat we voor alles pakjes en zakjes nodig hebben? Ontdek de Japanse keuken met Francis en doe Conimex voor altijd de deur uit.

Als je niet van oorsprong uit Japan komt, is de kans groot dat de Japanse keuken jou voor een uitdaging stelt. Het vinden van een goed recept is al vaak een moeilijkheid op zich, want de meeste kookboeken over de oosterse keuken zijn ernstig verwesterd. Ketchup in de traditioneel Japanse keuken? Kom nou!

Heb je een goed recept bemachtigd, dan kan je eindelijk in je lokale toko op jacht gaan naar alle ingrediënten. Want zeg nou zelf: de pakjes en zakjes van Conimex en Blue Dragon worden echt niet in de traditionele keuken van Japan gebruikt. Sojasaus, sake en verse groenten: koken met simpele ingrediënten is het devies!

Noedels

Voor alle westerlingen die wanhopig verlangen naar verse noedelsoep: Cooking With Dog biedt uitkomst. Op dit YouTube-kanaal vinden we een vriendelijke grijze poedel genaamd Francis, die ons moeiteloos door de culinaire uitspattingen van de traditionele Japanse keuken heen loodst. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn assistent-chef, want koken zonder opposable thumbs gaat niet zo makkelijk.

Op het YouTube-kanaal staan ondertussen al 96 kookfilmpjes. De gerechten zijn ingedeeld in verschillende categorieën en onder elke aflevering vinden we een handig boodschappenlijstje in het Engels én Japans. De gegeven recepten lopen sterk uiteen. Comfort foods als ramen noodles en sushi worden besproken, maar ook toetjes en gekke Aziatische pastavarianten. De ingrediënten lijken soms erg obscuur voor de gemiddelde Nederlander, maar waarschijnlijk zijn ze best te vinden in de beter gesorteerde toko. Geef Conimex het nakijken en kook de volgende keer eens met Hond.

Itadakimasu!

Beeld: Flickr.com/arisan.

Share

Pepper

Pepper (1990) werd drie jaar geleden vanuit de afdeling geschiedenis op een undercovermissie gestuurd naar de bètafaculteit van Nijmegen. Nu infiltreert zij op weekdagen colleges van informatica, wiskunde, filosofie en letterkunde en observeert aldaar de Nederlandse student in zijn natuurlijke habitat. In haar vrije tijd is zij grafisch ontwerper, culinair criticus en een zeer bevlogen lezer.