Vijf cocktails voor zomer in oktober

De Cosmopolitan, de Mojito en de Sex on the Beach: allemaal drankjes die we nu wel kennen. Niet dat ze niet lekker zijn, maar inmiddels zijn ze wel gewoon geworden. Hier vijf cocktails die je misschien iets minder bekend klinken, maar zeker het proberen waard zijn.

1. Long Island Ice Tea
In deze cocktail zit zo’n beetje elke soort sterke drank: vodka (15 cl), tequila (15 cl), witte rum (15 cl), tripple sec (15 cl) en gin (15 cl). Om de combinatie compleet te maken wordt er citroensap (15 cl), Gommy syrup (30 cl) en een scheut cola aan toegevoegd. Je voegt alles samen in een cocktailshaker die voor de helft gevuld is met ijsblokjes. Even schudden en daarna zeven in een highballglas met ijs. Deze cocktail kun je vervolgens garneren met stukjes fruit. Lekker!

2. White Russian
Dit is een zoete, redelijk zware cocktail vanwege de room die erin zit. Hoe je hem maakt: vodka (50 ml), Kahlúa (20 ml) en verse room (30 ml). Deze ingrediënten kun je één voor één in een glas gieten en mixen met een zogenoemde swizzle stick (je weet wel, zo’n roerstokje). Hij is te serveren in een laag, breed glas met een paar ijsblokjes. Dit drankje heet zonder de room overigens Blind Russian, omdat er dan alleen maar drank in zit.

Cocktails
3. Daiquiri
Daiquiri (je spreekt de naam van dit drankje uit als ‘deckery’) is een familienaam voor rumcocktails met limoen en suiker. Er bestaan meerdere versies van. De basis is meestal hetzelfde: witte rum (45 ml), limoensap (20 ml) en siroop (5 ml). Alles kan meteen in een cocktailshaker met ijsblokjes. Goed schudden en serveren in een koud cocktailglas.

4. Orgasm-cocktail
Deze op het eerste gehoor meteen veelbelovende cocktail is sterk, zowel wat betreft het alcoholgehalte als de smaak. Het recept van de Orgasm: voeg 20 ml Amaretto, 20 ml Kahlua en 20 ml Bailey’s samen in een shaker die voor tweederde gevuld is met ijs. Schudden en zeven in een lowballglas met ijs. Deze doet het altijd leuk als je vrienden over de vloer hebt: “Of ik wát wil?”

5. Safe Sex on the Beach-mocktail
Dit is de non-alcoholische variant van een Sex on the Beach. En mocht je je afvragen of er een spelfout is gemaakt: nee, een mocktail is een mengsel van twee of meerdere niet-alcoholische dranken. Er zit cranberrysap in, pompoensap en perziknectar. Een heerlijke combinatie en fijn om ook een blij drankje in je handen te hebben als je nog moet rijden.

De cocktails maken natuurlijk de meeste indruk wanneer ze geserveerd worden in een mooi glas, inclusief een citrusschijfje, rietje en of kleurig parapluutje. Ze zijn vooral aan te raden als je het zomergevoel nog even vast wilt houden, en – net als ik – het begin van de herfst probeert te ontkennen. Santé!

 

Beeld: Photl.com/TaniFin

Share

Kelly

Kelly (1991) is studente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. Ze volgt de praktijkstudie 'Journalistiek en Nieuwe Media' en heeft de ambitie om tekstschrijver te worden. In 2013 begint de Rotterdamse met de master taalbeheersing en/of de Media Study 'Journalistiek en Nieuwe Media'. In haar vrije tijd schrijft ze graag voor haar blog, doet ze aan yoga en spreekt ze af met vrienden. Kelly behandelt als redacteur van de rubriek 'Ook dat nog' uiteenlopende, alledaagse onderwerpen.