Wat staat er in je keukenkastje?

Wij van Nadelunch eten graag volgens de principes van de vier G’s: goed, gezond, gevarieerd en vooral: genoeg. We koken met kruiden en met oude Italiaanse kookboeken aan onze zijde waarvan we de vergeelde bladzijdes niet om durven slaan, zo lekker ruiken ze naar vroegere gerechten!

Deze week: het keukenkastje van Sigrid. Sigrid woont in Groningen met vriend en kat. Daarom herbergt het keukenkastje helaas niet alleen lekker menseneten, maar ook stinkende zakjes tonijn (voor de poes uiteraard, niet voor de vriend). Vooral ’s ochtends méér dan verrukkelijk.

Hoe vaak kook je gemiddeld in de week?
Niet vaak, want mijn wederhelft kookt meestal. Dat heb ik goed geregeld, hè? Het is niet dat ik het niet leuk vind, want ik kook wel regelmatig en vaak bedenken we het samen. Voor het snijden heb ik alleen niet zo veel geduld. Roeren daarentegen gaat me prima af. Maar samen koken gaat helaas niet zo vlekkeloos (we verschillen in mening over het roekeloos toevoegen van kruiden of het precies afmeten van ingrediënten).

Welke van de vier G’s vind jij het belangrijkst?
‘Goed’! Ik hou enorm van patat en kroketten, dus als ik zou zeggen dat ik ‘gezond’ het belangrijkst vind, zou dat wel erg hypocriet zijn. Ik hou erg van groente en fruit, dus gezond is belangrijk, maar goed zeker ook. Gezond eten, veel groenten en weinig vlees, linzen en kikkererwten, maar ook een pizzaatje of snack op z’n tijd maakt me erg gelukkig.

De belangrijkste vraag natuurlijk, dat snap je wel: wat eet jij het liefst na de lunch?!
Heel veel thee: citroenthee of kaneelthee. Met een roze koek.

Keukenkastje Sigrid
Lekkerste gerecht?

Heb je even? Stoofpotjes. Indiase curry. Bloemkool met een gehaktbal. Zelfgemaakte pizza. Pasta met een lekker sausje. Een goed gebakken schol of tong. Liefst aan zee. Heerlijk!

Wat zijn je favoriete kruiden?
Kaneel, oregano, rozemarijn en nootmuskaat. In Frankrijk heb ik een potje Ras el Hanout op de kop weten te tikken en dat is ook lekker (en makkelijk).

Wat zou jij lezers van Nadelunch aanraden op culinair gebied?
Experimenteer eens met kruiden die op het eerste gezicht misschien niet bij het gerecht passen. Het kan bijvoorbeeld heel lekker zijn om wat suiker in een hartig gerecht te doen, of wat kaneel bij iets waar je misschien vooral nootmuskaat in zou doen. Aan een klein beetje van het één of het ander kun je je geen buil vallen, daarom is het ook zo belangrijk om te blijven proeven!

 

Beeld: Sigrid en freerange.com/Chance Agrella.

Share

Sigrid Leeuwerik (1989) studeert Nederlandse taal en cultuur in Groningen en specialiseert zich in de moderne letterkunde en het onderwijs. Ze heeft haar hart verloren aan boeken en taal(verwerving) en vindt het dan ook heel interessant om te zien wat mensen daarmee doen. Daarom werkt ze mee aan een voorleesproject en is ze taalcoach. In de uurtjes vrij van werk en/of studie houdt ze van films kijken, kunst bewonderen, de wereld zien en van lezen in haar op straat gevonden troon-achtige stoel, met kaarsjes aan en citroenthee. Daarnaast schrijft ze graag en veel, heeft ze een grote boekenkast (maar is eigenlijk toe aan een tweede...) en daarom schrijft ze met veel plezier voor de categorie 'Boek'.