Wat staat er in je keukenkastje?

Wij van Nadelunch eten graag volgens de principes van de vier G’s: goed, gezond, gevarieerd en vooral: genoeg. We koken met kruiden en met oude Italiaanse kookboeken aan onze zijde waarvan we de vergeelde bladzijdes niet om durven slaan, zo lekker ruiken ze naar vroegere gerechten!

Deze week: het keukenkastje van Suus. Suus woont in een studentenhuis in Nijmegen en moet daarom keuken – en dus ook kastjes – delen met vier huisgenoten. Zoals je aan haar kastje kunt zien, had ze graag wat meer ruimte gehad. Ach, nu vereisen haar experimenten met Goed Voedsel wat extra creativiteit.

Hoe vaak kook je gemiddeld in de week?
Dat verschilt ontzettend: ik kook bijna elke dag, maar lang niet altijd thuis. Als studente is mijn ritme soms enorm onregelmatig en ik eet vaak met vrienden. Er zijn tijden dat mijn koelkast halfleeg is, terwijl ik ook weken heb waarin ik bijna elke avond thuis ben. Maar als je vraagt hoe vaak ik de taak van het koken laat zitten omdat ik er te lui voor ben, dan valt dat wel mee. Ik denk dat ik hooguit twee keer per maand een diepvriespizza in de oven gooi. Wat ik wel vaak doe, is porties maken voor meerdere dagen, omdat het meestal niet praktisch is om maar voor één persoon te koken. Ook scheelt dat tijd op drukke dagen, maar als het even kan maak ik voor een halfuurtje in de keuken wel tijd vrij. Ik vind koken ontzettend leuk!

Welke van de vier G’s vind jij het belangrijkst?
Net als veel anderen ben ik geneigd om meteen ‘gezond’ te zeggen, maar als ik er langer over nadenk, realiseer ik me dat ik variatie ook erg belangrijk vind. Ik ben groot voorstander van het idee dat je lichaam best heel veel aankan, zolang je het maar afwisselt. Een klein beetje van alles dus (en oké, soms heel veel van één ding). Ik eet veel plantaardig en biologisch, maar tegen een goede biefstuk af en toe zeg ik geen nee, en een patatje na het uitgaan maakt me ontzettend gelukkig. Daarnaast vind ik het erg leuk om nieuwe dingen te proberen op het gebied van (gezond) eten. Ik schreef het laatst al in mijn column: geef mij een winkel vol onbekende superfoods, en ik koop ’m met liefde leeg. Hmm, misschien is mijn kastje daarom wel zo vol…

Keukenkastje
De belangrijkste vraag natuurlijk, dat snap je wel: wat eet jij het liefst na de lunch?!
Tot voor kort zou ik hebben gezegd: chocola! Maar sinds ik mijn juicer heb, maak ik het liefst een groot glas groente-en-fruitsap bij mijn middageten, dat ik na de lunch langzaam opslurp. Wortel-sinaasappel-gember bijvoorbeeld, of courgette-meloen-appel-citroen. Nom!

Lekkerste gerecht?
Oh man, wat een vraag. Ik houd van Italiaans, van Mexicaans, van Oosters, maar eigenlijk vooral van alles wat goed is klaargemaakt. En verder verschilt het per dag: soms maak je me helemaal blij met een goedgevulde salade, maar op andere dagen heb ik liever een dampende kom risotto met veel kaas. Over het algemeen verkies ik in elk geval verse, pure producten boven ingewikkeld industrie-eten. Pakjes en zakjes komen bij mij het huis niet in – al moet ik zeggen dat ik wel eens smokkel met bouillonblokjes.

Wat zijn je favoriete kruiden?
Gemalen komijn is ontzettend veelzijdig! Maar als ik moet kiezen, ga ik voor verse basilicum. Alleen de geur van dat plantje doet me al watertanden, en je maakt er veel eenvoudige gerechten mee af – zowel qua presentatie als qua smaak. Oh, en zelfgemaakte pesto is ontzettend lekker!

Wat zou jij lezers van Nadelunch aanraden op culinair gebied?
Nou ja, die pesto dus… ontzettend simpel om te maken, en duizend keer beter dan uit een potje. Ik proefde ze eens naast elkaar, en dan smaakt zo’n ingeblikte versie echt nergens naar. Ooit had ik een vriendinnetje te eten dat weinig dingen lekker vindt, maar toen ik gnocchi met verse pesto voor haar maakte, was ze blij verrast. Het is nu zelfs haar lievelingsgerecht!

 

Beeld: stock.xchng/aschaeffer en Suus.

Share

Suus (1991) studeerde geschiedenis en politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar laatste studiejaar zet ze de puntjes op de i met een master Politiek en Parlement (Politieke Geschiedenis). Niet om zelf 'de politiek in' te gaan, maar om ons systeem te onderzoeken en erover te schrijven. Dat doet ze al een beetje als student-assistent bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Als ze niet op de universiteit rondloopt, staat Suus graag in de keuken voor/met vrienden. Daarnaast speelt ze viool en houdt ze van wandelen in de natuur. Op Nadelunch.com schrijft ze over wat ze zoal in de wereld tegenkomt. Meer weten? Kijk op Suushi.nl.