Wat staat er in je keukenkastje?

Wij van Nadelunch eten graag volgens de principes van de vier G’s: goed, gezond, gevarieerd en vooral: genoeg. We koken met kruiden en met oude Italiaanse kookboeken aan onze zijde waarvan we de vergeelde bladzijdes niet om durven slaan, zo lekker ruiken ze naar vroegere gerechten!

Deze week: het keukenkastje van Britt. Britt woont momenteel nog in een studentenhuis in Nijmegen.

Hoe vaak kook je gemiddeld in de week?
Het liefst iedere dag! In de praktijk komt het neer op vijf à zes keer per week. Als ik bij mijn ouders of vriend eet, kook ik meestal ook zelf. Ik ben een eigenwijze kok en ik geef niet graag dingen uit handen. Wanneer andere mensen voor mij koken bemoei ik me nog steeds met vrijwel elk proces, van het snipperen van ui (een van mijn favoriete dingen om te doen) tot het toevoegen van kruiden. Volgens mij wordt mijn bemoeienis snel irritant gevonden, maar ik houd nu eenmaal veel van koken en ik denk altijd dat ik het beter weet. Waarschijnlijk komt dit doordat ik nogal veel Masterchef heb gekeken.

Welke van de vier G’s vind jij het belangrijkst?
Sowieso gezond eten, maar het moet ook lekker zijn. Gelukkig vind ik gezond eten erg lekker. Een broodje Mexicano of een kapsalon, daar maak je mij absoluut niet blij mee. Vlees en vis eet ik overigens helemaal niet meer en ik merk dat ik me daardoor veel gezonder voel. Het liefst eet ik dingen die zowel goed zijn voor mijn lichaam als mijn geest. Daardoor blijf ik in balans. Gezond eten staat voor mij ook synoniem aan gevarieerd, dus probeer ik veel nieuwe dingen uit.  Een speltcracker met humus en alfalfa bijvoorbeeld, of havermout met amandelmelk. Genoeg eten doe ik altijd. Als andere mensen hun bord niet op krijgen, eet ik met liefde de rest van hun maaltijd op. Mits het vegetarisch is.

De belangrijkste vraag natuurlijk, dat snap je wel: wat eet jij het liefst na de lunch?!
Ik lunch meestal niet zo heel erg uitgebreid, dus vaak eet ik na de lunch nog allerlei dingen, zoals fruit, (soya)yoghurt, nootjes, rijstwafels, pure chocolade of een lekker soepje. De hele dag door drink ik liters water en thee.

Keukenkastje 1
Keukenkastje 2
Lekkerste gerecht?

Lastige vraag, want ieder gerecht kan lekker zijn als het goed is klaargemaakt. Het liefst eet ik Indiaas, Thais, Chinees, Italiaans, Marokkaans of Turks. Een lekkere groentencurry, pad thai, tajine gerecht of zelfgemaakte pizza gaat er bij mij altijd wel goed in.

Wat zijn je favoriete kruiden?
Ik ben dol op verse basilicum, maar maak ook veel gebruik van tijm, koriander en bieslook. Voor de oosterse gerechten strooi ik naar hartenlust met komijn, kurkuma, gemberpoeder, kaneel en vijfkruidenpoeder. En bijna geen gerecht is compleet zonder knoflook, peper en zout!

Wat zou jij lezers van Nadelunch aanraden op culinair gebied?
Gerookt zeewier op een bedje van venkelkiemen. Grapje. Ik kan mensen eigenlijk alleen maar aanraden om allerlei nieuwe dingen te proberen, maar vooral om zo puur en biologisch mogelijk te eten. Als ik de ingrediëntenlijst van een doorsnee supermarktproduct bekijk, word ik helemaal duizelig van al die vreemde ingrediënten. Al die toegevoegde troep is helemaal nergens voor nodig. Mijn vuistregel als het om boodschappen doen gaat: kan ik het ingrediënt niet uitspreken, dan wil ik het niet op m’n bord. En verder: eet gezond, luister naar je lichaam en vooruit, af en toe zondigen mag best! Lang leve cheesecake!


Beeld: Britt Broekhaus en
Flickr.com/ralph and jenny.

Share

Britt

Britt Broekhaus (1991) studeert Cultural Analysis (research master) in Amsterdam. Ze is een culturele alleseter en is dol op mooie woorden, dromerige beelden en melancholische muziek. Haar onderzoeksinteresse bevindt zich op het gebied van globalisatie, machtsrelaties en identiteit. Na haar studie wil Britt veel van de wereld zien – Japan staat daarbij bovenaan haar lijstje – en vooral blijven schrijven en onderzoeken. Verder is Britt een fanatieke yogi, een tikkeltje obsessed met lekker (vegetarisch) eten en gezonde voeding, heeft ze een zwak voor buschauffeurs en vindt ze honden maar overschat. Voor Nadelunch.com schrijft ze voor de rubrieken Kopstukken en Beeld, en is ze eindredacteur voor Kopstukken.