Fijn, het is weer herfst

En toen was de zomer voorbij. Geen warme dagen meer om door te brengen met je voeten in het zand en de geur van zeelucht. In plaats daarvan: winterjassen, paraplu’s en verkoudheid.  Maar is de herfst echt zo erg als wij ons voorstellen?

Veel mensen nemen met moeite afscheid van de zomer. Met een klein beetje pijn in hun hart stoppen ze hun zomerkleding weg op zolder en worden de truien, winterjassen en wollen sokken tevoorschijn gehaald. Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met de herfst. Zo word ik standaard in een van de eerste herfstweken goed ziek, maar zodra ik weer normaal kan ademhalen, pak ik mijn camera om het rood-groen-oranje van de herfst te fotograferen. Speciaal voor de herfsthaters of de mensen die nog meer redenen nodig hebben om de rest van de wereld ervan te overtuigen dat de herfst wél fijn is, een lijst met de goede dingen van het seizoen.

Herfst
1. Warme chocolademelk. Wat is er lekkerder dan een kop chocolademelk met slagroom als je net steenkoud terug bent gekomen van college?

2. Kastanjes. Omdat je ze kunt eten (geplofte tamme kastanje, bijvoorbeeld) en omdat je er als kind spinnenwebben van wol mee maakte.

3. Gedichten. Een van mijn favorieten gedichten uit Engelse literatuurgeschiedenis is Ode to Autumn van John Keats. “Where are the songs of Spring? Ay, where are they? Think not of them, thou hast thy music too.” Ook goed te doen: gedichten schrijven terwijl je tegen de verwarming zit en op de achtergrond het geluid van de regen hoort.

4. Legaal down voelen. Als het mooi weer is, heb ik altijd het gevoel dat ik moet genieten. Gewoon omdat het zo weinig voorkomt in Nederland. In de herfst voelt het minder gek om te zeggen: “Ik heb geen zin in vandaag, ik blijf in bed.”

5. Paddenstoelen. Zo gek! Zo kleurrijk! En sommige zijn ook nog eens eetbaar.

6. Erwtensoep. Afgelopen zaterdag zat ik in de trein toen iemand het op Twitter over erwtensoep had. Ik heb de hele reis aan niets anders kunnen denken. Meteen die avond heb ik een blik gekocht. Lekker.

7. Regen. Het meest onderschatte verschijnsel in de wereld, denk ik. Binnen naar de regen luisteren, de geur van regen en herfstbladeren, compleet doorweekt raken en daarna thuis een lekkere trui aandoen. En er pas achterkomen dat je er idioot uitziet wanneer je thuis in de spiegel kijkt, omdat je bril onder de druppels zit, maar je dat zelf niet kunt zien. Regen heeft zo zijn voordelen!

Herfst: ja of nee? En waarom?

Beeld: Flickr.com/ientu

Share

Laura

Laura (1994) is tweedejaars studente psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar heeft soms een grotere liefde voor woorden dan voor mensen. Het grootste deel van haar vrije tijd besteedt ze dan ook aan het lezen van boeken en het schrijven van stukken. Mocht je haar niet dagdromend aantreffen met een boek, dan is ze waarschijnlijk iets aan het spelen op haar keyboard, een film aan het kijken of op bezoek bij een vriendin. Voor Nadelunch schrijft ze kortere stukken binnen de categorie 'Ook dat nog'.