Gouden erfenis

Gouden erfenisHij had maar $200,- op zijn bankrekening staan. Niemand had dan ook verwacht dat de kluizenaar Walter Samasko een verzamelaar was. Geen verzamelaar van postzegels of oude kranten: tot ieders verbazing was Samasko een verzamelaar van goud. Met een waarde van 7 miljoen dollar.

De oude man leidde een teruggetrokken bestaan in de Amerikaanse staat Nevada. Zijn overlijden in mei werd pas in juni opgemerkt nadat de buren hadden geklaagd over een stank die bij zijn huis vandaan kwam. Bij het schoonmaken van het huis om het klaar te maken voor de verkoop, stuitten de gemeenteambtenaren op goudstaven en zeer waardevolle oude munten, opgeborgen in dozen in de garage. De schat is een slordige zeven miljoen dollar waard en moest, volgens een ooggetuige, in kruiwagens naar buiten worden gereden.

Anti-regering
Zijn buren zullen zich Walter herinneren als een rustige man, die fel tegen de regering was. Hij geloofde in complottheorieën en er werd in zijn huis een verzameling aan boeken hierover aangetroffen. De man was al in geen jaren naar een dokter geweest, omdat hij bang was ziektes op te lopen door besmette injectienaalden. Hij woonde sinds 1960 samen met zijn moeder in Carson City. Samen hielden ze zeer nauwkeurig bij welke munten in hun bezit waren en hoeveel ze ervoor betaald hadden. Na de dood van zijn moeder in 1992 ging Samasko in zijn eentje door met verzamelen.

Erfenis
Walter Samasko had geen testament opgemaakt en ook geen naaste familie meer. De gemeenteambtenaren wisten aan de hand van een bezoekersregister van de begrafenis van Samasko’s moeder nog een nicht opsporen. Zij werd hierna op de hoogte gebracht van de erfenis van haar neef. De vrouw, werkzaam als lerares op een basisschool in Californië, kon het nieuws maar moeilijk bevatten en heeft nog geen flauw idee wat ze met de miljoenen gaat doen. Ze had haar neef al een jaar niet gesproken.

Beeld: Flickr.com/digitalmoneyworld.

Share

Femke (1990) studeert met veel plezier aan de SvJ (School voor Journalistiek) en werkt (ook met veel plezier) in een theater/filmhuis. Haar vrije tijd is volgepland met onder andere films kijken, (cup)cakes/brownies bakken, mijmeren over vakanties en knuffelen met haar kat. Schrijft daar stukjes over en deelt die op haar blog. Ze komt graag in kringloopwinkels, antiekzaakjes en stoffige antiquariaten en kan daar uren doorbrengen. Femke zou na haar studie het allerliefste blijven schrijven. Of bij de radio. Of bij een televisieprogramma. Of een eigen bakkerijtje mét tearoom beginnen in een oud pand in het centrum van Amersfoort. Om daar dan vervolgens weer stukjes over te schrijven.