Hoe kijk ik Zomergasten

Fragment ZomergastenAanstaande zondag begint het 25ste seizoen van Zomergasten. Zes zondagavonden lang ontvangt presentator Jan Leyers een BN’er die zijn favoriete tv-avond mag samenstellen. Omdat we onze aandacht tegenwoordig nergens langer dan dertig seconden bij kunnen houden, vijf tips om de komende zondagavonden door te komen.

1. Aangezien je aandacht kan verslappen als je niet verstaat waar een tv-programma over gaat, is het verstandig om Zomergasten te kijken met een Vlaams woordenboek erbij. Presentator Jan Leyers is namelijk een Vlaming en Vlamingen gebruiken nog weleens andere woorden dan wij Nederlanders. Zo spreken zij over ‘kuisen’ terwijl wij gewoon ‘schoonmaken’ bedoelen. Waar wij ‘aardappel’  bedoelen, zeggen zij ‘patatten’ en als wij ‘patat’ bedoelen, zeggen zij ‘friet’. Dat kan voor grote misverstanden zorgen, kan ik u vertellen.

2. Zomergasten heeft dit jaar een tweede scherm: een applicatie voor laptops, computers en tablets die kijkers live tijdens de uitzending voorziet van extra informatie over de vertoonde fragmenten. Daarnaast kun je via het tweede scherm meepraten via Twitter en alle tweets over Zomergasten bekijken. Voor kijkers met een korte spanningsboog en social-mediaverslaafden is dit een uitkomst: tussendoor even aan alle tweeps laten weten dat je heel intelligent Zomergasten aan het kijken bent.

3. Vijf van de zes gasten zijn geboren in de jaren veertig of vijftig van de vorige eeuw. Grote kans dat er daarom een hoop zwart-witfragmenten uitgezonden worden. Dit zijn we met al onze kleurige en haarscherpe HD-televisies niet meer gewend. Het is aan te raden onze ogen daar even op voor te bereiden. Op Marktplaats zijn nog genoeg oude zwart-wittelevisies te koop.

4. Samenhangend met punt drie: oude gasten betekent fragmenten uit tv-programma’s waar de jongere kijker nog nooit van gehoord heeft. Ik noem een De Verrekijker, Van gewest tot gewest, Panoramiek en Okkie Trooy (hier heb ik ook mijn ouders voor moeten raadplegen). Zoek voor elke uitzending het geboortejaar van de gast op en bekijk welke tv-programma’s in zijn of haar jeugd populair waren. Als er überhaupt al tv’s bestonden in die tijd, anders moet je de hoorspelen opzoeken.

5. Zomergasten wordt uitgezonden bij de publieke omroep en kent daardoor tussendoor geen reclames. Om het kwartier een plaspauze hebben, omdat er toch zeven minuten lang reclame is, is dus niet mogelijk. Zomergasten leent zich uitstekend voor een wedstrijdje ‘wie kan het langst zijn plas ophouden?’ Ik weet nu al dat ik niet win.

Beeld: Flickr.com/Marco Raaphorst.


Share

Eline (1988) is orthopedagoge en werkt momenteel als promovenda bij de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de rol van de vader versus de moeder in het ontstaan en het overwinnen van angsten door kinderen. Deze wetenschapster in hart en nieren schrijft voor Nadelunch.com populairwetenschappelijke artikelen voor de categorie 'Wetenschap'. Haar expertise ligt op het terrein van de sociale wetenschappen. Zij verruilt daarnaast graag de ivoren toren van de wetenschap voor de digitale snelweg. Eline vindt het steeds weer een uitdaging complexe wetenschappelijke informatie voor een breed publiek toegankelijk te maken.