Inspirerende verhalen van olympische atleten

Oscar PistoriusDiscriminatie, ziekte, een moeilijke jeugd en toch een topprestatie willen leveren. Inspirerende verhalen van sporters die doorgingen tot ze bereikt hadden wat ze wilden: een olympische medaille.

Wilma Rudolph
Op vierjarige leeftijd wordt bij Wilma Rudolph polio geconstateerd. Na veel fysiotherapie en massagetechnieken kan ze op krukken lopen wanneer ze acht is. Vier jaar later besluit ze te gaan sporten: eerst basketbal, daarna atletiek. Op haar zestiende debuteert ze op de Olympische Spelen in Melbourne van 1956, waar ze een bronzen medaille wint op de estafette. De grootste prestaties echter levert ze op de Spelen in Rome van 1960: als eerste Amerikaanse wint ze drie keer goud. 

Eric Shanteau
Vlak voor de Spelen van 2008 in Beijing krijgt Eric Shanteau te horen dat hij teelbalkanker heeft. Hij wil per se de tweehonderd meter zwemmen en besluit operaties en behandelingen uit te stellen. Ondanks dat hij niet verder komt dan de halve finales, is zijn doorzettingsvermogen bewonderenswaardig. In september 2008 wordt hij kankervrij verklaard en op het WK langebaan van 2009 wint hij drie medailles.

Jackie Joyner-Kersee
Jackie Joyner-Kersee heeft een moeilijke jeugd: ze wordt gediscrimineerd en sport is het enige wat haar afleidt van het drank- en drugsgebruik in de achterstandswijk waar ze geboren is. Al vanaf jonge leeftijd droomt ze van de Olympische Spelen: “Ik was veertien toen ik voor het eerst de Olympische Spelen op tv zag. Daar wilde ik ook naartoe. Vanaf dat moment stond mijn leven elke dag opnieuw in het teken van een halve seconde sneller of een centimeter verder.” Die droom komt uit op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, waar ze debuteert en een zilveren medaille wint.

Oscar Pistorius
Door een gendefect wordt Oscar Pistorius geboren zonder kuitbenen en moeten zijn onderbenen geamputeerd worden. Hij rent met behulp van protheses, waardoor hij de bijnaam Blade Runner heeft gekregen. In totaal heeft hij vier gouden medailles gewonnen op de Paralympische Spelen.

 

Beeld: Flickr.com/Elvar Freyr.


Share

Laura

Laura (1994) is tweedejaars studente psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar heeft soms een grotere liefde voor woorden dan voor mensen. Het grootste deel van haar vrije tijd besteedt ze dan ook aan het lezen van boeken en het schrijven van stukken. Mocht je haar niet dagdromend aantreffen met een boek, dan is ze waarschijnlijk iets aan het spelen op haar keyboard, een film aan het kijken of op bezoek bij een vriendin. Voor Nadelunch schrijft ze kortere stukken binnen de categorie 'Ook dat nog'.