Het nieuwe Myspace: het nieuwe Facebook?

Ooit was Myspace de koning van het web, tot eigenaar Rupert Murdoch van zijn troon werd gestoten door ‘broekie’ Mark Zuckerberg. Ondanks tegenvallende cijfers op de beurs is Facebook nog steeds onklopbaar als sociaal netwerk. Maar nu dreigt concurrentie uit onverwachte hoek.

Vandaag, 25 september, sprak het ter dood veroordeelde Myspace via een nieuwe website de dappere ambitie uit om weer het grootste sociale en muzikale portaal op het web te worden. De desolate woestijnen van het internet moesten worden verruild voor vruchtbare gronden, vonden ze in het hoofdkantoor. Met behulp van Justin Timberlake werkte een team maandenlang aan een minimalistische en moderne lay-out waarin muziek, foto en tekst naadloos in elkaar overlopen. Een groot verschil met de ooit zo hoekige site die meer op een groot reclamebord dan op een interactief netwerk leek.

Het zielige en vergeten jongetje van de klas is dus klaar voor een comeback. Of het nieuwe Myspace een gedegen concurrent van Facebook zal worden, moet nog blijken. Het wonderkind van Zuckerberg heeft namelijk al een op de zeven mensen op deze planeet over de streep getrokken en het bezoekersaantal groeit gestaag. Toch moet het grootste sociale netwerk ter wereld oppassen. Facebook wordt namelijk al jaren achtervolgd door een verschijnsel dat niet erg gewaardeerd wordt bij de achterban: verandering. Niet alleen werd er furieus gereageerd op de komst van Timeline, maar ook de nieuwe privacyregels van de populaire website hebben het moeten ontgelden.

By Myspace spelen ze er handig op in door met een compleet nieuwe site – die overigens een mix tussen Pinterest en Windows 8 lijkt te zijn – op de proppen te komen. Net als Facebook worden ook muziekdiensten Spotify en Pandora niet geschuwd. Myspace moet volgens zijn nieuwe eigenaar Specific Media namelijk weer terug naar zijn roots en hét entertainmentkanaal van het internet worden. Verwacht geen tienduizenden vriendenverzoeken van obscure bands uit Oezbekistan, wat bij de oude website vaak het geval was, maar een site die tientallen miljoenen video’s en muziek in een bibliotheek onderbrengt. En het mogelijk maakt daarover te communiceren met de wereld.

Ironisch genoeg moeten de eerste stapjes van Myspace met behulp van mediagiganten Twitter en Facebook gemaakt worden: foto’s, vrienden en statusupdates kunnen via een integratietool van het ene naar het andere medium overgeheveld worden. Hoe lang dit nog zal kunnen is de vraag: zodra de grote sociale netwerken het te heet onder te voeten krijgen, zal Myspace weer op zichzelf aangewezen zijn.

Rest de vraag: luidt Myspace 2.0 het einde van de virtuele monopolie van Zuckerberg in, of is Myspace roepende in een woestijn?

Beeld: New Myspace.

Share

Maaike

De Rotterdamse Maaike Goslinga voelt zich het fijnst op vreemde bodem en daarom ontfermt ze zich als eindredacteur over de sectie 'Buiten'. Ook schrijft ze korte artikelen over wereldwijde trends en andere wetenswaardigheden. Gewapend met pen, notitieboek en rugzak hoopt zij later als onderzoeksjournaliste de wereld over te reizen.