Issey Miyake in een ander jasje

LampDe Japanse ontwerper Issey Miyake heeft voor degenen die hem tot nu toe alleen kenden van zijn geometrische, minimalistische en vooral onmogelijke catwalkontwerpen (en voor de mensen die hem nog helemaal niet kenden), een fijne verrassing.

Miyake is een samenwerking aangegaan met de Italiaanse lampenfirma Artemide, waaruit een staaltje lampenkunst is gevloeid om U tegen te zeggen. De lichte, dromerige lampen zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen, waarin bepaalde vezels zitten die ervoor zorgen dat de lampen uit zichzelf overeind blijven staan. Hierdoor is een inwendig frame overbodig. Uiteraard heeft de heer Miyake de lampen (net als zijn modecollecties) ontworpen om een bepaalde sfeer te creëren, niet per se om dienst te doen als praktisch gebruiksvoorwerp. Desondanks geven de lampen echt licht. Dat dan weer wel.

De serie heet In-Ei, wat ‘schaduw’ in het Japans betekent. Goeie naam, want het is de schaduwwerking die deze lampen zo bijzonder maakt: het verandert elke lamp in een kunstwerkje als je hem aansteekt. “We find beauty not in the thing itself, but in the patterns of shadows, the light and the darkness, that one thing against another creates.” Nou. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

De In-Ei-serie is gebaseerd op het project 132 5. ISSEY MIYAKE; ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. En als je nou echt verliefd bent geworden, drie maandlonen hebt opgespaard en een milieuvriendelijk kunstobject zoekt dat óók nog eens licht geeft: de serie is vanaf deze herfst verkrijgbaar bij Artemide.

 Beeld: Flickr.com/Sroown.

Share

Yeji

Yeji Streppel is een kersverse, achttienjarige eerstejaars studente taal en communicatie aan de UvA die het hoopt ooit tot hoofdredactrice van de VOGUE te schoppen. Lezen en schrijven heeft ze zichzelf aangeleerd en vindt ze stiekem veel belangrijker dan praten. Maar haar hart ligt niet alleen bij taal, maar bij zo veel meer andere dingen: daarom schrijft ze voor Nadelunch voor de categorie 'Ook dat nog'. Over mooie dingen, vooral.