Kringloopkunst

KringloopspullenIedereen droomt er stiekem van: een oud ding in de kringloopwinkel kopen voor een euro, waarna blijkt dat het een zeer zeldzaam exemplaar is dat voor duizenden euro’s verkocht kan worden.

Het overkwam Beth Feeback (North Carolina, Amerika). Voor tien dollar (zo’n acht euro) kocht ze in de plaatselijke kringloopwinkel een doek waar ze katjes op wilde gaan schilderen. Thuis aangekomen besloot ze het doek voor de zekerheid, op advies van een vriend, te googelen. En dat is maar goed ook, want het leverde haar uiteindelijk maar liefst 21.000 euro op! Het schilderij bleek van de bekende kunstschilder Ilya Bolotowsky te zijn en werd op een veiling gekocht door een anonieme koper. Beth zal het geld gaan gebruiken om haar huis op te knappen. En waarschijnlijk ook besteden aan nieuwe doeken voor haar schilderkunsten.

Onbetaalbaar beeldje
Bij een kringloopwinkel in Den Helder werd er ooit een beeld in een doos afgeleverd. Het beeldje kreeg een prijsstickertje van 17 euro 50 en een mooi plekje voor de verkoop. Een bezoekster vond het beeld wel mooi, maar net iets te duur. Na een internetzoektocht bleek het te gaan om De Golfspeler van kunstenaar Jits Bakker. Het beeld werd vijf jaar geleden gestolen en heeft een waarde van 10.000 euro. Toen de bezoekster terugsnelde naar de winkel om dit te melden, bleek het beeld net verkocht te zijn aan iemand anders.

Schilderij vlindervallei
In een kringloopwinkel in Heemskerk bleek een waardevol schilderij te hangen. Kunstkenner Bart Verlaat (ook de adviseur van de winkel), herkende het werk dat van Wilhelmus Jean Frederic Imandt bleek te zijn. De afbeelding van een rotskloof van de vlindervallei in Indonesië werd voor 2400 euro verkocht. Dit bedrag heeft de kringloopwinkel gedoneerd aan goede doelen.

Niemand kan er nu nog onderuit: in de kringloopwinkels zijn wel degelijk schatten te vinden, ongeacht het prijskaartje!

 

Beeld: Flickr.com/reverses.

Share

Femke

Femke (1990) studeert met veel plezier aan de SvJ (School voor Journalistiek) en werkt (ook met veel plezier) in een theater/filmhuis. Haar vrije tijd is volgepland met onder andere films kijken, (cup)cakes/brownies bakken, mijmeren over vakanties en knuffelen met haar kat. Schrijft daar stukjes over en deelt die op haar blog. Ze komt graag in kringloopwinkels, antiekzaakjes en stoffige antiquariaten en kan daar uren doorbrengen. Femke zou na haar studie het allerliefste blijven schrijven. Of bij de radio. Of bij een televisieprogramma. Of een eigen bakkerijtje mét tearoom beginnen in een oud pand in het centrum van Amersfoort. Om daar dan vervolgens weer stukjes over te schrijven.