De vijf opvallendste interpretaties van boeken

Alice heeft een behoorlijk slechte reactie op de drugs die ze heeft genomen en Harry Potter gaat eigenlijk over een jongen die worstelt met homoseksualiteit. Een greep uit de vreemdste interpretaties van bekende boeken.

1. Alice gebruikt drugs
Toegegeven: een boek met ‘onzin’ als een van de centrale thema’s is gemakkelijk verkeerd te interpreteren. Een waterpijp rokende rups, magic mushrooms en andere psychedelische taferelen… Zou het echt zo zijn dat Lewis Caroll’s Alice’s Adventures in Wonderland over drugsgebruik gaat? Nee: denken dat het boek over de gevolgen van drugsgebruik gaat, is wel erg vergezocht. De echte achterliggende reden voor het schrijven van Alice in Wonderland is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gesuggereerd dat Carroll, die eigenlijk Charles Dodgson heette en een bekend wiskundige was, het boek schreef als commentaar op de nieuwe wiskunde.

Alice in Wonderland

2. Harry Potter is homoseksueel
Sinds J.K. Rowling aankondigde dat Perkamentus homoseksueel is, zijn er mensen die denken dat de hele Harry Potter-serie eigenlijk een zeer goed verpakte metafoor is voor een jongen die zijn weg probeert te vinden in de homoseksuele subcultuur. Harry leeft bijvoorbeeld ‘in de kast’ onder de trap en hij bezoekt Diagon Ally, een woordspeling op diagonally (niet straight dus).  En wat dacht je van de ‘toverstok’ die zo belangrijk is in de wereld van Harry Potter?

3. De mens stamt af van de aap
Het was een behoorlijke opluchting toen ik hoorde dat mijn voorouders geen apen zijn, in tegenstelling tot wat mijn basisschooljuffrouw mij altijd had wijsgemaakt. In het werk The Descent of Man, waarin Charles Darwin de evolutie van de mens en seksuele selectie beschrijft, rept de onderzoeker namelijk geen woord over apen. Toch wordt zijn werk vaak verkeerd geïnterpreteerd. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld, werden Darwins theorieën over evolutie gebruikt als bewijs voor de superioriteit van het Arische ras. Het gebruik van het woord fittest is verwarrend: er wordt niet ‘fitste’ of ‘sterkste’ mee bedoeld, maar ‘best aangepaste aan de omgeving’.

4. Nietzsche is verantwoordelijk voor de verheerlijking van het Arische ras
In Thus Spoke Zarathustra schrijft Duitslands bekendste filosoof, Friedrich Nietzsche, over de “superman”, ook wel Übermensch. Hitler koppelde deze term via het sociaal darwinisme aan het begrip ‘ras’, maar dit had weinig te maken met Nietzsches oorsponkelijke interpretatie. De Übermensch, zei de filosoof, is een persoon die zichzelf durft los te maken van de kudde. Goethe was zijn grote voorbeeld: de wetenschapper bestreed, net als Nietzsche, de scheiding van redelijkheid, zintuiglijkheid, gevoel en wil. Dit had dus niks te maken met de superioriteit van één ras.

5. Mensen zijn hobbits en worden gecontroleerd door een alziend oog
Volgens sommigen lijkt het alziende oog van Sauron in de Lord of the Rings-trilogie een beetje op het oog boven de piramide van de Illuminati. De hobbits zouden symbool staan voor de mens, die niet doorheeft wat er om hem heen gebeurt en niet ziet dat hij gebruikt wordt voor grotere doelen van geheime organisaties zoals de Illuminati. Verder is ook bij deze interpretatie woordspeling belangrijk: Moria (de wereld in de tunnels onder de Misty Mountains) zou komen van Moriah,  de naam die leden van de Illuminati voor zichzelf gebruiken.

Beeld: Flickr.com/isox4 en stock.xchng.

Share

Laura

Laura (1994) is tweedejaars studente psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar heeft soms een grotere liefde voor woorden dan voor mensen. Het grootste deel van haar vrije tijd besteedt ze dan ook aan het lezen van boeken en het schrijven van stukken. Mocht je haar niet dagdromend aantreffen met een boek, dan is ze waarschijnlijk iets aan het spelen op haar keyboard, een film aan het kijken of op bezoek bij een vriendin. Voor Nadelunch schrijft ze kortere stukken binnen de categorie 'Ook dat nog'.