Mark Forsyth – The Horologicon: Mooie woorden

In The Horologicon geeft Mark Forsyth een overzicht van bijzondere Engelse woorden die in de loop der jaren in de vergetelheid zijn geraakt. Geen Engels voor beginners dus, maar een ideaal handboek om je Engelse vocabulaire een upgrade te geven, of om simpelweg van te genieten.

HorologiconWoorden bij het uur
‘Horologicon’ betekent zoveel als ‘een boek met uurindeling’. Forsyth geeft namelijk geen alledaagse opsomming van de bijzondere woorden en hun definities, maar heeft ze allemaal ingedeeld op de uren van de dag waarin ze gebruikt kunnen worden. Een alfabetische indeling slaat volgens Forsyth helemaal nergens op, want hierin is een woord als wine (…) 17 volumes from the nearest corkscrew’. Door de uurindeling is het mogelijk om iedere keer als je even niet op een woord kunt komen, je het boek direct open kunt slaan op de tijd van de dag en daar alle woorden vindt die je op dat moment nodig hebt.

Een naslagwerk dat je niet meer weg kunt leggen
Forsyth ziet het boek dan ook puur als een naslagwerk en waarschuwt de lezer in de inleiding zelfs: ‘You should on no account attempt to read it cover to cover. If you do, Hell itself will hold no horrors for you, and neither the author not his parent company will accept liability for any suicides, gun rampages or gun crazed nudity that may result.” Ondanks die waarschuwing is het moeilijk om het boek weer weg te leggen eer je aan de inleiding begonnen bent. Het is toch aan te raden dit boek van begin tot einde uit te lezen, hoewel dus op eigen risico. Niet alleen omdat er pareltjes aan woorden voorbijkomen, maar ook omdat Forsyths schrijfstijl enorm vermakelijk is.

Interessante feiten en anekdotes
Forsyth weeft alle bijzondere woorden aan elkaar door naast hun betekenis ook alle bijzondere geschiedenissen en fantastische anekdotes die de woorden omringen te benaderen. Om 7 uur ’s morgens bespreekt hij bijvoorbeeld het woord curglaff: de reactie van het lichaam wanneer het met koud water wordt besproeid, namelijk het tekeer gaan van je hart en het snakken naar adem. Maar hij verwijst terloops ook naar het douchegordijneffect: wanneer je de douche aanzet en het douchegordijn opeens aan je lichaam begint te plakken. Of in het hoofdstuk over 4 uur tot 5 uur ’s middags, dat volledig opgedragen is aan het drinken van thee (het is een Engels boek tenslotte), bespreekt hij het woord ‘tasseograpy’: de theedrinkersvariant van het koffiedik-lezen. Hier geeft hij ook meteen de meest belangrijke vormen die zijn te herkennen en interpreteren in de theeblaadjes.

Een instant glimlach
Bovenop al deze bijzondere woorden en wonderlijke informatie biedt The Horologicon ons een grote hoeveelheid humor, van aandoenlijke woordspelingen tot hilarische grappen. Zodra je dit boek openslaat is het moeilijk een brede glimlach te onderdrukken. De unieke uurindeling van alle kleine hoofdstukjes maakt het niet alleen makkelijk om snel een woord terug te vinden, maar ook om simpelweg snel even een verfrissend stukje non-fictie te lezen, bijvoorbeeld voor het slapen of in de trein, en vol inspiratie weer verder kunt met de dag.

Mark Forsyth – The Horologicon
Uitgeverij Icon Books | ISBN 978 18 4831 415 3

Nieuwsgierig? Bestel het boek hier of download het e-book hier.

Share

Leonie V.

Leonie Veerman (1988) studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment volgt ze een postgraduate-opleiding journalistiek in Londen. Naast een hevige verslaving aan boeken, films en muziek is ze geïnteresseerd in bijna alles dat de wereld haar te bieden heeft. Zo kan ze zich eeuwig blijven verwonderen over de diepere betekenis of de werking achter alledaagse fenomenen. Voor de rubriek 'Ook dat nog' schrijf ze daarom iedere week over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook zal ze binnen de rubriek 'Actueel' regelmatig het nieuws bespreken dat haar die week niet onverschillig heeft gelaten.