Remembering Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, wie kent haar niet? Klassiek filmicoon, sekssymbool en een romantisch maar ook tragisch figuur. Op 5 augustus 1962 overleed ze op 36-jarige leeftijd, dit jaar dus precies 50 jaar geleden. Dit ‘jubileum’ gaat in de mediawereld natuurlijk niet ongemerkt voorbij.

Marilyn MonroeMy Week With Marilyn
Eind 2011 kwam de film My Week With Marilyn uit, met een indrukwekkende performance van Michelle Williams als de blonde bombshell. Gebaseerd op de memoires van Colin Clarke, verhaalt deze film over een week in de moeizame productie van The Prince and the Showgirl. Het geeft een goed inzicht in wat nu precies de aantrekkingskracht van Marilyn was en laat tegelijkertijd ook zien waarom samenwerken met haar zeer frustrerend kon zijn. Michelle Williams zet een overtuigende Marilyn neer en mocht voor deze rol dan ook een Golden Globe en een Oscarnominatie in ontvangst nemen. Ondertussen kan de filmwereld maar geen genoeg krijgen van Marilyn: er zijn alweer plannen voor een nieuwe verfilming over haar leven, ditmaal met Naomi Watts in de hoofdrol.

Smash
Ook op televisie wordt Marilyn niet vergeten. Dit jaar verscheen de nieuwe serie Smash op de Amerikaanse televisie. Het verhaal draait om de productie van een nieuwe Broadway musical over – je raadt het al – Marilyn Monroe. We krijgen dus niet zoals bij de films direct een stuk uit Marilyns leven te zien, maar beleven hoe de acteurs en makers van de musical dit leven proberen vorm te geven. Centraal staat natuurlijk de strijd om de rol van het filmicoon: waar ‘oude rot’ Ivy Lynn de verleidelijke miss Monroe uitstekend weet weer te geven, vertegenwoordigt naïeve nieuwkomer Karen Cartwright de onschuldige kant van Marilyn. Hoewel de serie zich dus niet direct op Marilyn richt, biedt hij tussen de regels door een interessante karakterschets van de actrice.

Hollywood Blondes
Niet alleen in Amerika is dit het jaar van Marilyn Monroe, ook in Nederland gaat het jubileum niet onopgemerkt voorbij. Naar aanleiding van haar dood vijftig jaar geleden, organiseert Filmhuis Den Haag speciaal het programma Hollywood Blondes. In filmhuizen door heel Nederland worden in het kader van dit programma films vertoond van Marilyn en andere blonde filmactrices uit het klassieke Hollywoodtijdperk. Tot eind oktober is er bovendien nog een tentoonstelling over deze blonde filmiconen te bezichtigen in Filmhuis Den Haag.

Ik ben alleen
Als er één plek is waar Marilyn niet wordt vergeten, is het de boekenwereld wel. Tientallen en tientallen boeken zijn er over de filmlegende geschreven. Wat niet algemeen bekend is, is dat Marilyn zelf ook veel schreef. Altijd al gedacht dat Marilyn niet meer was dan een oppervlakkig sekssymbool? Het boek Ik ben alleen nuanceert dit stereotype beeld. In Marilyns eigen woorden nog wel! Zo waagde ze zich aan poëzie, maar probeerde ze ook diep te reflecteren over haar leven door middel van psychoanalyse. Het boek vormt een combinatie van foto’s en fragmenten uit Marilyns geschriften, met het commentaar van de redactie als leidraad.

Marilyn Monroe – Ik ben alleen
Uitgeverij J.M. Meulenhoff ISBN: 9789029087230
Koop ’m voor €25,00 in de lokale boekwinkel of bestel hier.

Beeld: Flickr.com/ky_olsen.

Share

Steffie (1987) studeert taal- en cultuurstudies in Utrecht, waar ze als culturele omnivoor alles aangrijpt wat de geesteswetenschappen haar te bieden hebben. Ze is altijd in voor een goed boek of een interessante film, maar laat met plezier alles vallen om op ontdekkingsreis te gaan in het buitenland. Graag deelt ze alles wat haar interesseert met anderen en ze bombardeert haar vrienden dan ook met vele tips en weetjes over boeken, films, series en natuurlijk over reizen. Deze gaat ze nu ook met de lezers van Nadelunch delen, binnen de 'Ook dat nog'-rubrieken ‘Beeld’ en ‘Reizen’.