Vijf dingen die je nog niet wist over Roald Dahl

Roald Dahl“Ik ben zelf een mensendoder. Ik probeer me er schuldig om te voelen, maar dat lukt me nooit. Ik zou me erg schuldig voelen als ik vals speelde onder het kaarten.” Roald Dahl – Ooit en te nimmer (1948)

Het is een rare snuiter, die Roald Dahl. Het bovenstaande citaat heeft betrekking op zijn jaren als oorlogspiloot. Aanstaande donderdag, 13 september, is zijn geboortedag. Inmiddels is hij helaas al 22 jaar overleden, maar zijn boeken zijn nog steeds mateloos populair. Dit succes is júíst te danken aan de absurditeit van de verhalen, het ironische en soms zelfs sadistische.

Zijn verhalen hebben een surrealistisch karakter. Toch heeft Dahl veel van zijn eigen leven in zijn boeken verwerkt.

1. Chocoladefabriek
Sjakie en de chocoladefabriek bijvoorbeeld. Als klein jongetje ging Dahl naar een keurige Engelse kostschool – waar het er uiteraard niet zo keurig aan toe ging, maar dat is een ander verhaal. Een nabijgelegen chocoladefabrikant, Cadbury, benutte de jongenskostschool als het perfecte testpubliek voor zijn chocoladerepen. Dahl nam dit werk heel serieus en schreef zijn bevindingen zo duidelijk mogelijk op. Daar is voor het eerst het idee van Wonka’s chocoladefabriek ontstaan.

2. Noorwegen
Dahls ouders waren Noors en iedere zomer nam zijn moeder (zijn vader overleed al vroeg) haar drie dochters, zoon (Dahl) en twee stiefkinderen (Dahls halfbroer en -zus) mee naar Noorwegen. Het jongetje dat de hoofdpersoon is in Dahls De Heksen woont in Engeland, maar bezoekt iedere zomer zijn grootmoeder in Noorwegen.

3. Gemalen ratten
In De Heksen wordt een gruwelijk plan opgevat door heksen vanuit de hele wereld, om alle kinderen in muizen te veranderen door snoepwinkels te openen en het snoepgoed te vergiftigen. Toen Dahl een kleine jongen was, vertelde een van zijn schoolvriendjes hem dat dropveters van gemalen ratten werden gemaakt en dat je zelf in een rat veranderde als je er te veel van at. Ook heeft Dahl als jongetje van negen jaar oud in een lokale snoepwinkel de eigenaresse – die door hem als heks werd beschouwd – de stuipen op het lijf gejaagd door een dode muis in een van de snoeppotten te verstoppen.

Revolting Recipes4. Recepten
Na Dahls dood zijn er drie kookboeken verschenen die te maken hebben met zijn werk voor kinderen: Roald Dahls Revolting Recipes, Roald Dahl’s Even More Revolting Recipes en Roald Dahl’s Completely Revolting Recipes. In het Nederlands zijn deze drie boeken gebundeld onder de titel Het Grote Griezelkookboek. De boeken bevatten recepten voor eten uit zijn kinderboeken, onder andere voor de fameuze chocoladetaart uit Matilda. Daarnaast is er een uitgave met de titel Roald Dahl’s Kookboek, dat zowel delen van zijn familiegeschiedenis als familierecepten beschrijft.

5. Gremlins
In Ooit en te nimmer wordt gesproken over een 24-jarige gevechtspiloot (even oud als Dahl toen hij begon als vlieger) die vreemde wezens, gremlins, ziet tijdens een vlucht. De gremlins saboteren zijn vliegtuig door er gaten in te boren en hij weet het ternauwernood aan de grond te krijgen. Dahl is zelf geraakt tijdens een luchtgevecht. Toen hij op soortgelijke wijze wist te landen, zat zijn toestel “zo vol met kogelgaten, dat het wel kippengaas leek”. Later mocht Dahl niet meer vliegen, omdat bleek dat hij hersenletsel had opgelopen tijdens zijn ongeluk. Wie weet zag hij zelf gremlins…

Beeld: Wikimedia Commons/Carl Van Vechten en Leonie.

Share

Dionne

Dionne (1987) zag dat Nadelunch gedomineerd werd door (oud-)letterenstudenten en dacht: dat ben ik ook. Momenteel werkt ze als freelancer voor verschillende organisaties. Stiekem droomt ze ervan reisjournalist of de nieuwe Stig bij Top Gear te worden. Tot die tijd houdt ze zich bezig met bloggen, bakken, hardlopen en haar anti-katten-/pro-hondencampagne.