Winnen wij ook weleens?

Afgelopen week zijn de Nobelprijzen verdeeld. De leukste Nobelprijs, die voor literatuur, ging naar de Chinese schrijver Mo Yan, die in het Westen vooral bekend is van de film Het rode korenveld. Opeens vroeg ik me af: hebben wij er ook weleens een gewonnen?

Het antwoord dat ik na wat termen in de zoekmachines te hebben gestopt vond, is op z’n minst teleurstellend te noemen: nee, de Nobelprijs voor de Literatuur is nooit gewonnen door een Nederlander. Wel ooit (en dan hebben we het over het jaar 1911) door een Belg, Maurice Maeterlinck, maar die schreef in het Frans, dus dat telt niet, vind ik. Wat een deceptie.

Meteen na de teleurstelling kreeg ik een benauwend gevoel: staat Nederland überhaupt wel in het rijtje landen dat Nobelprijswinnaars voortbracht? Is dat internationale podium niet te groot voor het bedijkte Holland? Nou, u kunt weer lucht door uw longen laten stromen en uw samengeknepen billen laten ontspannen: Nederland heeft maar liefst achttien(!) Nobelprijswinnaars voortgebracht. Acht voor de Natuurkunde, drie voor de Scheikunde, drie voor de Fysiologie of Geneeskunde, twee voor de Economie en twee voor de Vrede. Dat gevoel dat je nu hebt, heet trots.

Microscoop
De laatste keer dat een Nederlander de prijs in de wacht sleepte was in 2010, vrij recent nog dus. Toen won Andre Geim de prijs voor de Natuurkunde met Konstantin Novoselov voor ‘baanbrekende experimenten met betrekking tot het tweedimensionale materiaal grafeen’. Wat dat precies inhoudt? Ik heb geen idee. Maar we hadden hem wel en daar gaat het om.

Mooi ook dat we er twee voor de Vrede hebben gekregen. Dat betekent dat Tobias Asser en Gerrit Jan van Heuven Goedhart niet onderdoen voor hun voorgangers uit deze categorie: Theodore Roosevelt, Martin Luther King, Unicef, Moeder Teresa, Desmond Tutu, Nelson Mandela en nu dus de Europese Unie, waar Nederland overigens ook medeoprichter van was.

Zo zie je maar. Wij kunnen het ook. En voor de toekomst heb ik twee dromen. De eerste is dat Nederland ook een Nobelprijs voor de Literatuur mag ontvangen. De tweede dat er ook een vrouw in het rijtje Nederlandse Nobelprijswinnaars zal komen te staan. Niet vanuit een of andere feministische gedachte, maar zomaar.

 

Beeld: stock.xchng/mterraza.

Share

Kelly

Kelly (1991) is studente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. Ze volgt de praktijkstudie 'Journalistiek en Nieuwe Media' en heeft de ambitie om tekstschrijver te worden. In 2013 begint de Rotterdamse met de master taalbeheersing en/of de Media Study 'Journalistiek en Nieuwe Media'. In haar vrije tijd schrijft ze graag voor haar blog, doet ze aan yoga en spreekt ze af met vrienden. Kelly behandelt als redacteur van de rubriek 'Ook dat nog' uiteenlopende, alledaagse onderwerpen.