Adele is forever

Adele 007Op 5 oktober is de plaat uitgebracht, precies vijftig jaar nadat de eerste Bondfilm Dr. No in première ging. Hét nummer van die vrouw met die gigantische stem, waarvan we al een tijdje niets meer hadden gehoord: Skyfall van Adele. Kan ze het nog?

Het themanummer stond al in de Nederlandse iTunes Top 10 voordat iemand het überhaupt had gehoord. Zo gaat dat met Adele. Sinds het succes van haar album 21 is ze ongekend populair. De eer was aan haar om, samen met Paul Epworth, de theme song voor de gelijknamige nieuwe Bondfilm te schrijven en het op te nemen in de bekende Abbey Road Studios in Londen. Er kwam een hoop druk op haar schouders terecht. Want de vraag is natuurlijk: heeft ze het nog een beetje?

Het nummer begint enigszins geheimzinnig en onheilspellend, zoals we dat gewend zijn van films met de heer 007 in de hoofdrol. Toch is er nog een hoop ‘Adele’ terug te vinden in het nummer. Ad libs voor kippenvelmomenten en stiltes waar we ze nodig hebben. Fijn dat Adele en de opdrachtgevers van het lied samen tot zo’n goede balans zijn gekomen. Het achtergrondkoor dat halverwege inhaakt, zorgt voor dat extra effect dat dit lied nodig heeft: dramatiek, dat James Bond-achtige, alsof de wereld inderdaad vergaat.

Tegen het einde van Skyfall komt de climax die een Bond song behoort te hebben. Het 70-koppige orkest vergroot hier de impact van Adeles stem en onderstreept het gevoel van het thema: laat de hemel maar naar beneden komen.

De Britse heeft niet aan de verwachtingen voldaan, ze heeft ze overtroffen. Na een album als 21 – waarover de hele wereld vrijwel alleen lof uitsprak – verwacht je dat het hoogtepunt is geweest. Adele maakt met Skyfall duidelijk dat ze er voorlopig nog wel even bij is. De 24-jarige zangeres begint pas. En gelukkig maar voor ons. Tegenslagen en liefdesverdriet verzachten toch iets wanneer je de emotie in haar stem hoort. Adeles stem raakt. Een stukje uit Skyfall:

Skyfall is where we start
A thousand miles and poles apart
When worlds collide, and days are dark
You may have my number, you can take my name
But you’ll never have my heart

Of Skyfall een nummer 1-hit wordt in Nederland? Ik weet het wel zeker. Luister, geniet en oordeel.

De film gaat overigens op 31 oktober in Nederland in première.

 

Beeld: Youtube.com/Screenshot Skyfall Music Video.

Share

Kelly

Kelly (1991) is studente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. Ze volgt de praktijkstudie 'Journalistiek en Nieuwe Media' en heeft de ambitie om tekstschrijver te worden. In 2013 begint de Rotterdamse met de master taalbeheersing en/of de Media Study 'Journalistiek en Nieuwe Media'. In haar vrije tijd schrijft ze graag voor haar blog, doet ze aan yoga en spreekt ze af met vrienden. Kelly behandelt als redacteur van de rubriek 'Ook dat nog' uiteenlopende, alledaagse onderwerpen.