Neutraal Moreswatte?

Vlag MoresnetWedden dat je er nog nooit van gehoord hebt? Neutraal Moresnet, een ministaatje dat ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals lag. Lag ja, van 1816 tot 1920.

Ondanks dat Neutraal Moresnet klein was, was het met een eigen vlag, postzegels en zelfs een volkslied een heus land en zelfs een waar walhalla. Belastingen waren laag, lonen hoog en als klap op de vuurpijl mocht je je eigen drank stoken. Pruisen (kort gezegd: Duitsland) en Nederland konden maar niet beslissen waar dit lapje grond bij hoorde, al had dat niet met die jenever en wodka te maken, maar met een zinkmijn die geen van beide partijen de ander gunde.

Bij wijze van compromis werd het condominium ‘Neutraal Moresnet’ in het leven geroepen, wat neerkomt op een ‘staat van gedeelde soevereiniteit.’ Deze status werd 104 jaar lang volgehouden, toch nog bijna 20 jaar nadat die vermaledijde zinkmijn al lang en breed was leeggetrokken.

Uiteindelijk werd in het Verdrag van Versailles bepaald dat Neutraal Moresnet bij België zou gaan horen, dat intussen ook onafhankelijk was geworden. Als pleister op de wonde kreeg Duitsland een stukje Belgisch-Congo retour. Maar dit woog natuurlijk niet op tegen het vreselijke verlies van Neutraal Moresnet.

Beeld: Wikimedia Commons.

Share

Dionne (1987) zag dat Nadelunch gedomineerd werd door (oud-)letterenstudenten en dacht: dat ben ik ook. Momenteel werkt ze als freelancer voor verschillende organisaties. Stiekem droomt ze ervan reisjournalist of de nieuwe Stig bij Top Gear te worden. Tot die tijd houdt ze zich bezig met bloggen, bakken, hardlopen en haar anti-katten-/pro-hondencampagne.