Niet zomaar een kaart

Als je tegenwoordig De Grote Bosatlas openslaat, vind je heel veel informatie, maar het uiterlijk van de kaarten zelf is nauwelijks interessant meer. Gelukkig voor ons zijn er ook cartografen met iets meer fantasie en een minder objectief beeld van de wereld.

Ik bladerde laatst door oude tijdschriften toen ik op een van de bladzijden een kaart van het vrouwenhart tegenkwam. De kaart The Open Country of Woman’s Heart stamt uit de negentiende eeuw en is ondertekend door ‘A lady’, maar curatoren zeggen dat de tekenaar evengoed een man had kunnen zijn. Er bestaat ook een kaart van het mannenhart, die eveneens is ondertekend door ‘A lady’. De man komt er, net als de vrouw, niet erg goed vanaf: grote gebieden in zijn hart zijn onder andere ‘love of money’ en ‘love of power’.

Leiden in De Stijl-stijl
In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, richtte Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl op. Het tijdschrift was een middel om een nieuwe kunstbeweging, gebaseerd op het futurisme en kubisme, de ruimte te geven om zich te laten zien. De Stijl is opgericht in Leiden en ondanks dat er niet meer dan driehonderd stuks werden verkocht, is de stroming belangrijk geweest voor de geschiedenis van de kunst. De kaart zelf is in 2007 gemaakt door Jos Agasi voor het RAP Architectuurcentrum.

Kaart koffiebonen
De ‘Leo Belgicus’

Leo Belgicus is Latijn voor ‘De Nederlandse leeuw’. Het is een kaart van De Nederlanden in de vorm van een leeuw. De kop bijvoorbeeld bestaat uit Groningen, Drenthe en Friesland. Het grappige is dat de topografie van zo’n Leo Belgicus aardig goed overeenkomt met de werkelijkheid. De kaart op de afbeelding is in 1617 getekend door Pieter van den Keere.

De wereld volgens Ronald Reagan
President van de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog en een man met ambitie, dat was Ronald Reagan. Hij wilde bijvoorbeeld een defensief ruimteschild ontwikkelen. Republikein, maar van oorsprong Democraat. Tijdens zijn presidentschap werd de band met de voormalige Sovjet-Unie rustiger en bloeide de economie weer op. Dat hij echter nog altijd een Amerikaan was, illustreert deze ironische kaart, waarin de Verenigde Staten duidelijk het belangrijkste land zijn. De Sovjet-Unie bestaat uit leugenaars en spionnen, Zuid-Amerika wordt geassocieerd met bananen en Australië is een kangoeroeland.

Beeld: Photl.com.

Share

Laura

Laura (1994) is tweedejaars studente psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar heeft soms een grotere liefde voor woorden dan voor mensen. Het grootste deel van haar vrije tijd besteedt ze dan ook aan het lezen van boeken en het schrijven van stukken. Mocht je haar niet dagdromend aantreffen met een boek, dan is ze waarschijnlijk iets aan het spelen op haar keyboard, een film aan het kijken of op bezoek bij een vriendin. Voor Nadelunch schrijft ze kortere stukken binnen de categorie 'Ook dat nog'.