Projecten die de wereld mooier maken

Candy Chang is een kunstenares die publieke ruimtes omtovert tot openbare kunst. Ze creëerde interactieve, publieke kunstprojecten om informatie, herinneringen en hoop te delen. Met deze projecten probeert ze de wereld en het persoonlijk welzijn van de mensen te helpen verbeteren.

Before I die I want to…
Een van de bekendste en grootste projecten van Candy Chang is de Before I die I want to..- muur. Een groot krijtbord waarop mensen de zin Before I die I want to… af konden maken. Ze startte dit project vlak nadat ze een dierbaar persoon was verloren, op een muur van een verlaten huis in haar buurt in New Orleans. Het doel was mensen te laten reflecteren op hun leven en hun dromen en doelen voor de toekomst te delen. Het project werd gigantisch populair. Over de hele wereld zijn nu al meer dan 150 Before I Die – muren gecreëerd in tien verschillende talen in meer dan dertig landen, waaronder China, Argentinië, Italië en Zuid Afrika.

Before I Die

Confessions
Een ander project van Candy Chang was de Confessions booth. Onder het mom van What happens in Vegas, stays in Vegas stond er een maand lang een pand in Vegas waar bezoekers hun confessions achter konden laten; in een doos gemixt met andere anonieme berichten. Candy Chang haalde deze berichten na een tijdje uit de doos en hing ze op aan de muren van het pand. Sommige bijzondere bekentenissen werden op grote rode canvas doeken geschilderd. De confessions booth was voor iedereen toegankelijk en iedereen kon de expositie van de berichten bekijken. Het doel van dit project was om mensen te laten zien dat ze niet alleen staan in hun worstelingen en ervaringen in het leven. De herkenning in de berichten zorgt ervoor dat je weet dat jij niet de enige bent die dat soort dingen denkt of doet, terwijl je dat misschien wel dacht.

Zo heeft Candy nog veel meer projecten gestart, waaronder Career Path: een pad met uitgelijnde invulvelden, waarin mensen met stoepkrijt de zinnen When I was little I wanted to be …. Today I want to be…. konden aanvullen. En het project A Nice Place for a Tree, waarmee ze meer groen in New York wilde promoten.

Nieuwsgierig geworden naar de projecten van Candy Chang? Neem dan een kijkje op haar website: http://candychang.com

Beeld: Flickr.com/fuzzy.

Share

Vera is geboren in de zomer van 1993. Ze studeert momenteel communicatie in Rotterdam. Tijdens haar opleiding ontdekte ze haar liefde voor schrijven. Ze is verslaafd aan Amerikaanse tv-series; uren vliegen voorbij als ze kijkt naar The Ellen Show. Ze verzamelt daarnaast mooie quotes en vindt dat alles beter klinkt met een Brits accent. Haar droom is om de wereld over te reizen en al schrijvend haar brood te verdienen. Voor Nadelunch.com schrijft ze stukjes voor de rubriek ‘Ook dat nog’.