Stedentrip? Do what the locals do!

Nog even doen alsof het nog zomervakantie is en genieten van het laatste restje warm weer? Ga op stedentrip! De volgende vraag is natuurlijk: waar ga je dan heen? Meestal moet een reisgids uitkomst bieden, maar dankzij de hippe plattegronden van USE-IT heb je die nooit meer nodig.

Op zoek naar de beste wafels van Brussel of Luik? Zoek je een hostel in Warschau? Wil je de beste tijd weten om naar een museum te gaan? Een stedentrip hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn, en nu heb je ook de lokale bevolking die je op weg helpt. Op die manier is het makkelijk om de toeristische routes te ontwijken die vaak bevolkt worden door busjes vol Japanners. Betaal nooit meer te veel voor goed eten! En bovenal: vind de verborgen mooie plekjes waar normaal alleen de locals komen.

Als je er ooit aan hebt gedacht om de grote steden van Europa te verkennen, is dit je kans. Een aantal vrijwilligers heeft de handen ineen geslagen en maakt onder de naam USE-IT gratis stadsplattegronden voor jonge mensen die niet van platgetreden paden houden.

Op de plattegronden vind je locaties van hostels, metrostations en plekken om te eten en te drinken, mét prijzen en aanraders. Je vindt echter ook waarschuwingen over common tourist traps (waar je maar beter niet in kan vallen) en prijzen en openingstijden van de grote en minder grote bezienswaardigheden. Wil je alleen maar een beetje rondlopen en aan sightseeing doen? Ook goed. Een aantal kaarten bevat ook een wandelroute, zodat je op je gemak de stad kunt bekijken.

USE-IT is een goedgeorganiseerde community. De kaarten zijn te downloaden als pdf en dus
gemakkelijk te bekijken en uit te printen. Na een beetje knutselen met schaar en plakband kom je al een heel eind. Als je liever the real deal wilt, kun je een ‘echte’ versie van de plattegrond afhalen bij het USE-IT-kantoor van de stad in kwestie en soms ook bij de normale Tourist Office. Het geld voor deze projecten komt vrijwel altijd van lokale overheidsinstanties. Het uitgangspunt is om elk jaar een nieuwe versie uit te brengen, dus de info die je krijgt is goed up to date. Elk jaar een nieuwe reisgids aanschaffen is verleden tijd.

Het enige wat je nu nog hoeft te regelen is vervoer en verblijf. Happy traveling!

 

Beeld: USE-IT.

Share

Pepper (1990) werd drie jaar geleden vanuit de afdeling geschiedenis op een undercovermissie gestuurd naar de bètafaculteit van Nijmegen. Nu infiltreert zij op weekdagen colleges van informatica, wiskunde, filosofie en letterkunde en observeert aldaar de Nederlandse student in zijn natuurlijke habitat. In haar vrije tijd is zij grafisch ontwerper, culinair criticus en een zeer bevlogen lezer.