Zeven Nederlandse websites voor taalliefhebbers

Er zijn mensen die geen genoeg krijgen van (de Nederlandse) taal. Onuitputtelijke bron Internet biedt uitkomst voor ieder die meer (en meer en meer) over taal wil lezen, maar waar te beginnen? Zeven Nederlandse sites voor taalliefhebbers. 

1. Onze Taal
Er zijn weinig mensen die de taaladviesdienst van Onze Taal niet kennen en velen surfen dan ook naar http://www.onzetaal.nl om een antwoord te vinden op lastige taalkwesties. Maar de webstek van de grootste taalvereniging ter wereld biedt meer. Je vindt er ook interessant taalnieuws, taalquotes, taalboekentips en niet te vergeten de Spreek van de week. Waar komt “de wind eronder hebben” bijvoorbeeld vandaan?

Tip van ons: meld je, als je – veel – op de hoogte gehouden wilt worden van taalnieuws, aan voor de nieuwsbrief van Taalpost. Drie keer per week ontvang je dan een mail waarin onder andere ook aan taal gerelateerd beeld, interessante websites en taaltips staan.

2. Neder-L
Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek. Waarom leuk? Het is, met artikelen over uiteenlopende taalonderwerpen en taalnieuwtjes, veelzijdig, maar het is ook laagdrempelig. Aan het online tijdschrift werken jonge neerlandici, maar (bijvoorbeeld) ook hoogleraren binnen de neerlandistiek. Toch is het niet een kwestie van ‘door deskundigen, voor deskundigen’; ook mensen zonder taalkundige achtergrond kunnen gemakkelijk genieten van taalartikelen en -columns. Neem deze – kippenvel gegarandeerd, nog steeds.

Boeken (1)
3. DBNL
De digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren is een walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse letterkunde, taal en cultuurgeschiedenis. Je kunt de site doorklikken om je saaie zondagmiddag op te leuken, maar ook als je op zoek bent naar informatie voor een paper. Op de site vind je tal van primaire en secundaire literaire teksten en verwijzingen naar interessante bronnen. Wat dacht je van de Nederlandse taalkunde in honderd artikelen? Of (titels van) jeugdboeken uit de 19de eeuw? Voor wie denkt met ‘stoffige meuk’ te maken te krijgen: ook recente literatuur is op de site te vinden. En de lievelingsboeken van Aart Staartjes.

4. Kennislink: ‘Taal en spraak’
Voor wie vooral populair-wetenschappelijke artikelen over taal zoekt, is de sectie ‘Taal en spraak’ van Kennislink een niet te missen bron. Je vindt er nieuwsartikelen op het gebied van taal, maar ook complete dossiers over onderwerpen als meertaligheid en kindertaal. Waar mogelijk wordt in artikelen ook verwezen naar gerelateerde stukken (zowel op Kennislink zelf als daarbuiten), zodat je al snel een middag al klikkende relevante kennis opdoet.

5. Taalprof
Ik moet in het tweede jaar van mijn studie Nederlands hebben gezeten toen ik de site ontdekte, om hem vervolgens voor het vaderland te bookmarken. De taalprof, voor mij ook wel Hij Van Wie Niemand Wist Wie Hij Was, kan – soms lastige – taalvraagstukken enorm goed uitleggen. Van bijwoordelijke bepaling tot en met koppelwerkwoord en van lijdend voorwerp tot en met beknopte zin: niets is hem te gek. Hij voorziet de uitleg ook nog eens middels hersenicoontjes van een moeilijkheidsgraad, iets waar ik, bij het herontdekken van de site, een korte vreugde- en nostalgiekreet van sloeg.

De puur taalkundige stukken wisselde ‘de prof’ eerder af met mysterieuze blogs over zijn identiteit, die in mei dit jaar officieel bekend werd. Het is de Nijmeegse hoogleraar Peter-Arno Coppen die al jarenlang taalliefhebbers (van leek tot taalkundige) van heldere en ook boeiende uitleg voorziet.

Letters
6. Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS)
Spaties. Een groot aantal mensen gebruikt ze gewoon te veel. Tot ergernis van velen, en ook van Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS). Op de website van SOS vind je dus hoe het moet, dat aaneenschrijven. En – verse – voorbeelden van waar het is fout gegaan, om te laten zien wat voor hilariteit dat kan opleveren. Want zeuren over andermans taalgebruik mag, maar laten we het wel leuk houden.

7. Irritaal
Merel schreef er al eens over en wie een zoektocht start op Google, puur uit interesse of om gelijkgestemden te vinden, is snel klaar. Taalergernissen, overal hoor je erover. Maar er is niemand die taaluitingen – vind ik – op zo’n scherpe manier op de hak heeft weten te nemen als Ben van Balen. Zijn website Irritaal mag dan niet meer van nieuwe taalirritaties voorzien worden, goed voor een middag (of zes) vertier is het zeker“Er is onlangs een nieuw soort mens ontstaan: de mensenmens.” Gruwel je? Lezen. Vooral zijn Libelle-serie is prachtig. Het is gewoon een stukje begrip dat je als taalergeraar krijgt.

 

Beeld: Flickr.com/Kara Allyson en Photl.com/Studio Cl Art.


Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.