Who ya gonna call? Op spokenjacht tijdens je vakantie

Spoken bestaan! Of toch niet? In plaats van allerlei zogenaamde ghosthunterprogramma’s op televisie te kijken, kun je natuurlijk ook zelf op onderzoek gaan. Roep je innerlijke ghostbuster op en waag een bezoekje aan een van de volgende vijf geestige locaties.

The Skirrid Inn, Wales
Deze herberg is maar liefst meer dan negen eeuwen oud en is dan ook de oudste pub in Wales. Het kan natuurlijk niet anders dat zo’n oud gebouw een overvloed heeft aan historische verhalen en in de loop der tijd een verzameling geesten heeft opgedaan. Zo schijnen er zo’n honderdtachtig mensen opgehangen te zijn aan een balk boven de trap, een balk die er volgens de eigenaars nog steeds is (inclusief touwinkepingen). De herberg heeft bovendien vaak last van rondvliegende glazen, gezichten voor het raam en gasten die het gevoel krijgen dat ze een strop om hun nek hebben… Er worden speciale ‘Eerie Evenings’ georganiseerd, waar je onder andere echte ghosthunting equipment mag gebruiken.

GhostbustersMyrtles Plantation, Verenigde Staten
Dat de Amerikanen van een goed spookverhaal houden, blijkt uit het ontelbare aantal haunted locations in de Verenigde Staten. De Myrtles Plantation in St. Francisville wordt als een van de locaties met de meeste spookactiviteit genoemd en heeft dus ook nachtelijke spooktours in de aanbieding. Louisiana heeft een donker verleden van onder andere slavernij en voodoo, een geschiedenis die in de plantage goed vertegenwoordigd is. Zo schijnt er de geest van een slavin die haar meesteres en diens dochters heeft vergiftigd rond te huizen. Natuurlijk kan voodoo niet ontbreken: in een van de kamers verblijft de geest van een klein meisje dat voodoo uitoefent op mensen die hier slapen. Welterusten!

De gewelven van Edinburgh, Schotland
Schotland is het land van spookkastelen en natuurlijk het monster van Loch Ness. Het mag dan ook niet overgeslagen worden in deze opsomming. Naast spookkastelen en verborgen monsters heeft dit land nog meer spookachtige ervaringen te bieden. Zo kun je in Edinburgh op spooktocht gaan in de vaults, ondergrondse gewelven. Deze stammen uit de achttiende eeuw en waren oorspronkelijk voor opslag bedoeld. Al snel vormden de ondergrondse gewelven ook een soort ondergrondse sloppenwijk voor de armen. Het was een broeiplek voor criminele activiteiten, waaronder ook moord. Het perfecte recept dus voor het ontstaan van veel spookverhalen.

Kinnitty Castle, Ierland
Natuurlijk kan een spookkasteel niet ontbreken in dit lijstje. Daarvan zijn er heel wat in Europa, maar Groot-Brittannië en Ierland lijken de grootste verzameling te hebben. Het Ierse Kinnitty Castle heeft het ‘voordeel’ dat het een hotel is, dus je kunt hier overnachten. Het is ook mogelijk een van de twee spookkamers te boeken: de Geraldine- of de Elizabeth-kamer. Een ander voordeel is dat de meest aanwezige geest, een monnik die zichzelf regelmatig aan hotelmedewerkers en gasten laat zien, erg vriendelijk schijnt te zijn.

Kasteel Doorwerth, Nederland
Je zult het misschien niet geloven, maar ook wij nuchtere Nederlanders hebben onze eigen spookkastelen. Zo heb je bijvoorbeeld Kasteel Doorwerth in Gelderland. In dit kasteel schijnt onder andere de geest van een meisje dat een hongerdood in het gebouw stierf rond te dwalen. Af en toe worden er rondleidingen die ingaan op het spookachtige verleden van het kasteel georganiseerd. Dan kun je ook meteen de spijkercel bewonderen, een martelkamer met een plafond vol spietsen. Wat er gebeurde met dat plafond wanneer dieven hun daden niet meteen bekenden, kun je wel raden. Wie weet kom je de geest van Jan Vinken zelfs tegen, een dief en moordenaar die in de cel gemarteld en uitgehongerd werd.

 Beeld: Flickr.com/Thoth.

Share

Steffie

Steffie (1987) studeert taal- en cultuurstudies in Utrecht, waar ze als culturele omnivoor alles aangrijpt wat de geesteswetenschappen haar te bieden hebben. Ze is altijd in voor een goed boek of een interessante film, maar laat met plezier alles vallen om op ontdekkingsreis te gaan in het buitenland. Graag deelt ze alles wat haar interesseert met anderen en ze bombardeert haar vrienden dan ook met vele tips en weetjes over boeken, films, series en natuurlijk over reizen. Deze gaat ze nu ook met de lezers van Nadelunch delen, binnen de 'Ook dat nog'-rubrieken ‘Beeld’ en ‘Reizen’.