Zeven redenen waarom student-af zijn fijn is

Terwijl voor sommigen het einde van de vakantie het begin betekent van een nieuw collegejaar, zien anderen zich gesteld voor het onontkoombare: de arbeidsmarkt op. Productief zijn. Iets doen. Hier zeven redenen waarom je niet bij de pakken neer hoeft te gaan zitten.

1. Het geld. Toch wel heel belangrijk. Vergeleken met het salaris van je bijbaantje, de bijdrage van je lieve ouders of je studiefinanciering ga je bakken met geld verdienen. Weg met die diepvriespizza’s. Voortaan kun je je echt voedsel veroorloven.

2. Vervoer. Je verdient meer, dus er bestaat een grote kans dat er op z’n minst een Fiat Panda voor je in het verschiet ligt. Geen last meer van die eeuwige vertragingen met de trein. Want laten we eerlijk zijn: de NS en de student zijn geen vrienden van elkaar. Daarnaast houd je natuurlijk ook meer vrije tijd over voor leuke dingen als je minder vaak je band moet plakken in de regen terwijl je eigenlijk naar college moet om een presentatie te houden.

3. Volwassenheid. Omarm de nieuwe fase in je leven: je bent officieel een belastingbetaler! Dankzij jou worden er nieuwe wegen aangelegd en bestaat het vangnet. Dit betekent ook dat je voortaan mee mag zeiken met andere oldtimers over politiek en de kant die Nederland opgaat: de verkeerde uiteraard. Heerlijk. Ik kijk er al naar uit.

Afstuderen

4. No more stress. Besef het even. Je hebt nooit meer tentamens, mondelingen, seminars, scripties, nota’s of lezingen. Wanneer jij thuis komt van je werk, kun je gewoon lekker op de bank gaan zitten om er de hele avond niet meer af te hoeven komen. Huiswerk is passé. De negen tot vijf mentaliteit kent ook z’n charmes, schijnt.

5. Een eigen huis. Nu moet je meteen aan het liedje denken hè? Ik ook. Toch zit er een hoop waarheid in deze prachtige Hollandse meezinger. Je kunt nu op je eigen benen gaan staan. Die krakkemikkige studentenkamer kun je opzeggen. Jij kunt upgraden!

6. Vrije tijd. En niet alleen dat. Nu heb je vaste tijden. Elke avond en elk weekend kun je genieten van dure wijntjes en chique kaasjes. Omdat het kan. En wanneer je vrijdag- of zaterdagochtend opstaat met een enorme kater hoef je niet meer met een brak hoofd de trein in op weg naar je ouders. En nog beter: niemand die het hoeft te weten.

7. De baas spelen. Studeren is leuk, maar je doet het ook ergens voor. Jarenlang ben je bij de supermarkt niet op waarde geschat. Kassa draaien of vakken vullen is niet bepaald kritisch denkvermogen stimulerend. Nu weten ze wèl wat je waard bent. Je zit op je plek. Misschien dat je ook nog wat mensen onder je hebt werken. En dat voelt best goed, dat kun je niet ontkennen.

Beeld: Flickr.com/Werwin15.

Share

Kelly

Kelly (1991) is studente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. Ze volgt de praktijkstudie 'Journalistiek en Nieuwe Media' en heeft de ambitie om tekstschrijver te worden. In 2013 begint de Rotterdamse met de master taalbeheersing en/of de Media Study 'Journalistiek en Nieuwe Media'. In haar vrije tijd schrijft ze graag voor haar blog, doet ze aan yoga en spreekt ze af met vrienden. Kelly behandelt als redacteur van de rubriek 'Ook dat nog' uiteenlopende, alledaagse onderwerpen.