Stop met uitstellen!

Rosalie.Lijst.UitstellenAls je studeert heet het soggen, als je werkt heet het woggen: de naam verandert, maar uiteindelijk krijg je nog steeds geen werk gedaan. Uitstelgedrag (of procrastination in het Engels): hoe zit het in elkaar, en hoe kom je ervan af?

Toen ik studeerde was ik een ware deadlinejunkie. Met jaloezie keek ik naar mijn studiegenoten die drie dagen voordat het echt moest hun paper al af en ingeleverd hadden. Ik was misschien wel begonnen, maar stelde het daadwerkelijke schrijven telkens uit. Terwijl zij op vrijdagmiddag iets leukers deden, zat ik met zweet in de handen dat verrekte paper af te tikken en rende ik door de gang om 3 minuten voor 16:00 een hardcopy versie in de brievenbus van de docent te gooien. Elke keer nam ik me voor dat ik het anders aan zou pakken, maar dat is me nooit gelukt.

De gouden tip
Laatst las ik een geweldig stuk over uitstelgedrag op de blog waitbuthwy.com: ‘Why Procrastinators Procrastinate’. Op duidelijke wijze legt de auteur uit wat het precies inhoudt, en – nog belangrijker – wat je er tegen kan doen. Want de gouden tip “stel niet uit en ga gewoon aan de slag” klinkt natuurlijk simpel, maar is een stuk moeilijker voor de diehard procrastinator. Er is namelijk een groot verschil tussen mensen die af en toe iets uitstellen, en de mensen voor wie uitstellen een groter probleem is. De oorzaak? De aanwezigheid van een instant gratification monkey: deze aap denkt alleen maar aan het heden en wat nú leuk is, in plaats van wat nuttig is. Vervolgens schopt het beest de hele planning in je hoofd in de war, waardoor je in plaats van je paper eindeloze kattenfilmpjes op Youtube zit te bekijken.

De oplossing
Gelukkig is er ook iets te doen aan dat dwangmatige uitstellen, en het onder controle stellen van de instant gratification monkey. De belangrijkste tip is plannen. Realistisch plannen. Dus deel de grote taken die je moet doen op in kleine, realistische taken. Die kun je vervolgens afstrepen, wat je weer een goed gevoel geeft, en er voor zorgt dat je in een flow terecht komt. En als je uiteindelijk gedaan hebt wat je moet doen en al je taken af zijn, kun je eindelijk ontspannen, en verder kattenfilmpjes kijken op Youtube. Dat heb je wel verdiend.

Lees hier het hele verhaal.

Beeld: Flickr.com/koalazymonkey

 

Share

Rosalie

Rosalie (1983) studeerde politieke wetenschappen in Leiden en is na afronding van de onderzoeksmaster blijven hangen in de sleutelstad. Na vijf maanden zwerven en avonturen beleven in Zuidoost-Azië was het tijd voor iets serieuzers en inmiddels is zij al tweeënhalf jaar werkzaam bij een onderzoeksinstituut in Den Haag. Zij heeft een grote voorliefde voor het werk van onder anderen Woody Allen, Alfred Hitchcock en Stephen Merchant en is altijd bezig met het plannen van een volgende korte of lange reis. Voor Nadelunch zal zij voor 'Ook dat nog' bijdragen leveren binnen de rubrieken 'Beeld' en 'Reizen'.