• Home »
  • Blogs »
  • Leo on the road – If you’re going to San Francisco, neem dan de toeristenbus

Leo on the road – If you’re going to San Francisco, neem dan de toeristenbus

Precies waarop ik hoopte: mist boven de Golden Gate

San Francisco – ik kan die twee woorden niet typen zonder Scott McKenzies stem in mijn hoofd te horen. En dat maakt het alleen maar leuker, want San Francisco is een stad waar muziek bij hoort, en bloemen, en heel veel blijdschap.

Na er slechts twee dagen te zijn geweest voel ik me allerminst in de positie om jullie aanbevelingen te doen en tips te geven – San Francisco is achterlijk groot en ik heb er maar een klein stukje van kunnen zien. Ik dacht dat het wel mee zou vallen, en dat ik het stuk van de Bay Bridge (waar mijn ferry aanmeerde) tot aan de Golden Gate Bridge wel zou kunnen lopen in een uur of twee, maar daar vergiste ik me flink in: na anderhalf uur lopen was die klotebrug nog steeds mijlenver van me verwijderd. Fietsen bleek jammer genoeg geen optie, dus heb ik me maar overgegeven aan de toeristenbus: niet cool, maar wel erg handig in een immense stad als deze. Binnen no time kon ik niet alleen de brug van mijn must see-lijstje afstrepen, maar ook Union Square, Lombard Street en nog een aantal trekpleisters die op zich de moeite waard zijn, maar waaraan ik mijn zolen niet wilde verspillen. Als ik jullie dus toch iets moet aanbevelen, dan is het de toeristenbus: schaam je niet en stap er gewoon in, zodat je tenminste zeker weet dat je alles zult zien.

De hermeneutische cirkel van San Francisco
Ook op mijn tweede dag in de stad was mijn buskaartje nog geldig en ik besloot de lijn richting Golden Gate Park te nemen, zodat ik de beroemde Painted Ladies op de foto zou kunnen zetten. Op het moment dat ik (uiteraard tegelijkertijd met al mijn medepassagiers) op het knopje van mijn camera drukte, realiseerde ik me echter dat foto’s nemen niet datgene is waar San Francisco om draait – niet om een paar losse punten zoals deze huizen en de Golden Gate Bridge. Integendeel: het draait om de sfeer, de mensen, het geheel van de delen en om hoe je dat geheel tot je neemt. Met dat inzicht stapte ik de bus uit en spendeerde ik de laatste vier uur van mijn bezoek aan deze wonderlijke stad puur op mijn gevoel. Ik sloeg af als het er ergens leuk uitzag, kocht te eten als mijn maag daarom vroeg en praatte en lachte met mensen die me aardig leken. Dat was voor mij het echte San Francisco: groots, kleurrijk, imponerend, maar tegelijkertijd ook klein en gezellig – een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

De Painted Ladies

Maar toch wel de moeite waard: de Painted Ladies

What’s next?
Morgen (12 juli  ik blog met een paar dagen vertraging) ga ik om 10:00 mijn auto ophalen en moet ik de stad uit zien te komen. Ik vermoed dat die momenten tot de engste in mijn leven zullen gaan behoren, want het verkeer in San Francisco is dodelijk chaotisch. Mocht ik dat overleven, dan rijd ik richting het zuidoosten naar mijn lodge in El Portal, vlakbij Yosemite National Park, weg van de stad. Na twee dagen de drukte van San Francisco ben ik wel toe aan een wat rustigere omgeving en ik denk dat Yosemite me dat kan geven.

Ter afsluiting: toch nog wat tips
* Boek geen dure boottocht die Alcatraz heen vaart, maar neem voor $9,- de ferry naar Larkspur of Sausalito die vanaf the Ferry Building vertrekt. Zo bespaar je niet alleen $20,- tot $70,- (afhankelijk van de prijs van de boottocht naar Alcatraz), maar bezorg je jezelf ook nog eens een prachtig uitzicht op de skyline van San Francisco, de Bay Bridge, de Golden Gate Bridge en op Marin County, dat minstens net zo mooi is als San Francisco. Bovendien kun je dan ook aan de andere kant van het water eens rondkijken; Sausalito schijnt erg de moeite waard te zijn.
* Maak zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, omdat de stad te groot is om alles lopend te doen, maar vergeet niet uit te stappen. Daarmee bedoel ik niet dat je moet uitstappen als je op je bestemming bent, maar dat je ook tussendoor eens op de stopknop moet drukken om te genieten van de omgeving. San Francisco is zo divers dat je om de vijf minuten wel iets nieuws kunt ontdekken dat de moeite waard is.
* Food-wise: ga eten in the Ferry Building. Heerlijke maaltijden voor lage prijzen (ik at een goddelijke salade bij Il Cane Rosso) en met een stunning view over de zee en de Bay Bridge. Wat wil een mens nog meer? Ook de moeite waard: de burgers en shakes van Super Duper Burger. Fast food, maar dan tien keer beter.

Beeld: Leonie.

Share

Leonie

Leonie heeft literatuurwetenschap gestudeerd en werkt in het boekenvak. Ze is geïnteresseerd in leesbevordering en leest in haar vrije tijd het liefst jeugdboeken.