Bij tijd en wijle – Seks met hamers

Kwam op een feestje een stel tegen bij de huzarensalade. Tijdens het gesprek keek zij op haar horloge: “Half tien. We moeten gaan.” Hij keek haar verward aan. Ze peilde even of ik het zou horen, zuchtte geërgerd en siste: “We zouden toch gaan klussen?”

“Klussen? Wat gaan jullie doen?”, vroeg ik, kauwend op een erwt en denkend aan plinten en verfrollen. Even bleef het stil. Een keel werd geschraapt, een blos verscheen op de wangen. “W-wij gaan klussen. Voor een baby.”

Hamer
Klussen voor een baby. Hoi, wat ga je vanavond doen? Ik ga vanavond klussen voor een baby. Jihaha. Hoehoehoe. Ik durf het bijna niet te vertellen, maar mijn partner en ik hebben een seksleven en wij willen kinderen. Wij weten alleen ook wel dat je dan niet alleen maar naar elkaar moet gaan staan kijken, maar ook een beetje in elkaar moet schuiven, en dat vinden wij: gênant. Dus daarom doe ik alsof ik het plafond wit en onderwijl zwanger raak van een hamer. Jihaha. Hoehoehoe.

Klussen
Bang

Serieus, wat is hier gaande? Waarvoor zijn De Klussers bang? Dat, wanneer het onderwerp zwangerschap in beeld komt, zij in klare taal moeten verkondigen hoe die baby er komt? “Ik kan gewoon niet liegen, Jaap, maar ze hoeven ook weer niet zo duidelijk te horen te krijgen dat wij iedere avond in die Hästens van ons liggen te seksen voor een kind. Ik vind seksen zo plat, laat staan neu… bah, bah, bah! Ik noem het liever klussen. Omdat we bij wijze van toch een beetje aan het knutselen zijn. Oké?” Jaap zucht opgelucht. “Zullen we dan maar weer, Marjan?”

Seks, seks, seks!
Wat Marjan en Jaap misschien niet weten: het gaat mij letterlijk geen reet aan wat ze ’s nachts doen en met welk doel. Of Marjan nu een rodeo rijdt met Jaap omdat ze dat lekker vinden, of omdat ze een kind willen. Ik hoef niet te weten dat ze seks hebben. De liefde bedrijven. Neuken. Niet omdat ik dat vies vind, maar omdat ik, ondanks mijn A-pakket, ook wel weet hoe de kinderen er komen. Een “ik ben bezig zwanger te worden” of “wij willen graag aan kinderen beginnen” voldoet ook – tenzij je echt een verfrol hebt gevonden die wonderen verricht.

Of ik dus eigenlijk vind dat je klussen niet moet gebruiken als je bedoelt dat je gaat neuken, excuus, geslachtsgemeenschap hebt, om zwanger te raken? Je moet niks. Het woord klussen verbaast me. Zeer. Maar benoem het zoals je dat wilt. Doe ik dat ook. “Je gaat klussen? Sucseks.”

 

Beeld: Photl.com.

Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.