Bosch – Doemdenken

LezenHet is afgelopen met het boek. Jongeren lezen niet meer. Als ze al iets lezen, is het een sms’je of hun Facebook-pagina. Kinderen konden Harry Potter nog wel hachelen, maar nu die serie afgesloten is, zijn ze definitief gestopt met lezen.

Ik geloof er helemaal niks van. Het doet me allemaal erg denken aan: “De jeugd van tegenwoordig heeft geen eerbied meer voor ouderen.” Dat Plato dat al zei, vind ik hilarisch. Als dat toen (zo’n 400 jaar v. Chr.) al aan de gang was en het inderdaad steeds erger wordt, dan zou elke puber inmiddels bejaarden omverduwen in de supermarkt. En dat is niet het geval. Bejaarden hebben vrij spel. Ergo (herken de perfecte logica): jongeren hebben niet steeds minder respect voor ouderen.

En zo denk ik ook niet dat jongeren in een neerwaartse spiraal van niet-lezen geraakt zijn. Sommige levensfasen roepen om een boek, andere niet. Zo lezen mensen tussen de 35 en 60 ook nauwelijks, over het algemeen. Althans, dat herinner ik me zo ongeveer van de onderzoeken die ik las. En in de boekhandel die ik had merkte ik het trouwens ook. Mannen boven de 40 zeiden steevast alleen nog maar non-fictie te lezen. Vrouwen met kinderen hadden laatst nog wel een boek gezien. In de verte. Terwijl jongens van 30 hun kind Fjodor noemden, naar hun held, en meisjes in de metro in een boek verdiept zijn.

Misschien is het net zoiets als het idee dat “allochtonen” niet lezen. Moet je eens in de Centrale Bieb in Rotterdam gaan kijken. Die mensen komen echt niet voor het uitzicht.

Barbaren
Soms heb ik het idee dat mensen het lekker vinden om te roepen dat alle anderen barbaren zijn. Maar daarvoor hebben ze natuurlijk wel een mooi verhaal nodig; een inbedding. De jeugd leest niet meer; kinderen zijn brutaler dan ooit, maar wij zijn zo beschaafd!

Of ik heb het verkeerd. En we zijn sinds Plato onderweg van beschaving naar culturele ontbinding. Dan komt het einde der tijden dit jaar geen maand te laat. Wat een opluchting. En als de aarde dan toch doordraait, dan zullen we ook wel blijven lezen met zijn allen.


Beeld: Flickr.com/Jude Doyland.

Share

Christine Bosch

Christine Bosch (1983) opende in 2008, samen met haar grote liefde Folco de Jong, boekhandel De Balustrade in het ruige Rotterdam-West. Helaas bleef de omzet achter en in 2011 sloten de deuren na een spetterend afscheidsfeest voorgoed. Bij toeval ontdekte ze vervolgens haar talent voor redactiewerk en sinds januari 2012 is ze onder de naam 'Christine Bosch Tekstredactie' opnieuw zelfstandig ondernemer. Zoals het iemand van haar generatie betaamt, heeft ze een haat-liefdeverhouding met sociale media. Een mens kan tenslotte maar in zoveel dimensies tegelijk de schijn ophouden van perfectie en zorgeloosheid. Het schrijven over boeken en taal voor Nadelunch.com is voor haar een mooie manier om haar meningen en ideeën ook voor zichzelf op een rijtje te krijgen.