Carrie on – Een Facebook-status maakt geen verschil

“Ik ga voor vier maanden naar Canada”, was de statusupdate van Sientje op Facebook. “Ik verhuis naar Amsterdam voor dertig maanden”, schreef een ander. Het blijkt iets te zijn met awareness en roze lintjes. Dat kan ook anders, volgens mij.

Vier maanden
Ik zag veel meer berichten als “Ik ga voor vier maanden naar Canada”. Maar geen van mijn Facebook-vrienden gaat daadwerkelijk emigreren. Welnee, het heeft te maken met oktober. Want oktober is borstkankermaand.

Awareness
Snapt u het nog? Nee? Nou, ik ben de draad ook volkomen kwijt. Ik kan geen relatie ontdekken tussen maanden naar Mexico gaan en foute cellen vermenigvuldigen in je lijf. Maar het is dus een actie die over het internet zwerft. Zo’n actie draait om awareness. En: je mag mannen niet vertellen wat de statusupdate betekent. Want dat is leuk. En dan is er ook nog iets met roze lintjes. Er worden galafeesten georganiseerd voor borstkanker en er worden magazines gemaakt. Snap ik ook weinig van.

Pink ribbon-chocola

Reclame
Natuurlijk is het goed om je bewust te zijn van allerlei ziekten en hun patiënten. Bewustwording is de eerste stap naar preventie en ook naar het steunen van goede doelen. En ik begrijp dat reclame maken een vak is. Chemokurende vrouwen op de foto zetten schrikt af en het brengt minder geld in het laatje. Snap ik best. Maar, we draven door. We raken compleet losgezongen van waar het eigenlijk om gaat.

Sexy en roze
Kanker in de kijker zetten als zijnde sexy en roze, slaat nergens op. Kanker is rauw en pijnlijk. Sterven en lijden zijn niet sexy, dus moeten zo veel mogelijk onder het roze tapijt geveegd worden. En een status op Facebook dat je 26 maanden naar Mexico gaat, laat misschien zien dat je erbij hoort, maar iets concreets levert het niet op. Een Facebook-status levert niets op. Hooguit zorgt een dergelijk berichtje voor irritatie omdat je niet reageert. Of omdat je de zoveelste bent.

Kankerfonds
Als je echt het verschil wilt maken, geef dan een bedragje aan het kankerfonds, giro 26000. Of download de single Broken Sun. Daarmee steun je Mara Dietvorst, een meisje van twee dat neuroblastoomkanker heeft. Als nou al die Facebookende vrouwen dat zouden doen, kan Mara naar Philadelphia om aanvullende behandeling te krijgen. Je helpt haar ermee. En je doet écht iets. En het duurt ongeveer even lang als het updaten van je status.

Beeld: Flickr.com/WishUponACake.

Share

Carrie

Carrie (33) is docent op een universiteit en is getrouwd met F. Ze houdt van een goed verhaal, festivals, roadtrips, het opvangen van een zin van een voorbijganger, kroegen en solo koffiedrinken. Als NDL-columniste neemt ze zich voor over een breed scala van thema's – ‘communicatie, leven en omgang’ – te schrijven.