Carrie on – Frisse buren en een bladformule

Vier vrouwenIk weet niet of u het meegekregen heeft, maar: 22 september is het burendag, nationale burendag zelfs. Dat vieren we al voor de zevende keer dit jaar. En mijn buurvrouwen en ik zouden in een bekend vrouwenblad poseren.

Vrouwenblad
Toen een bekend Nederlands vrouwenblad vroeg of ik met mijn buurvrouwen wilde poseren voor hun “ frisse burennummer”, aarzelde ik geen moment. Ik zag het helemaal zitten. Het leek me super om met Loes, Laura en An mooi opgetut op de foto te gaan. Voor hun nabijheid wil ik ze bedanken. En het leek me een leuk cadeau om het einde van een tijdperk te bekronen. Ons burenclubje gaat namelijk veranderen, omdat An verliefd is geworden op een cowboy. En ze gaat samenwonen.

Doelgroep
Op een dag mailde de redactrice van het vrouwenblad: “Ja, ik heb er nog eens over vergaderd, maar de doelgroep van ons blad wordt gevormd door vrouwen vanaf 25 tot en met 40 jaar… dus Loes is iets te oud”, schreef ze. Ik schreef haar terug wat daarvan de consequenties waren. “Je kunt op de foto met An en Laura. Maar niet met Loes”, schreef de redactrice.

Boven de veertig
Natuurlijk snap ik dat bladen met doelgroepen werken. En dat ze daarom leeftijdsgrenzen moeten hanteren, daar kan ik ook nog inkomen. Maar als je een nummer over buren maakt, zou je mijns inziens aandacht moeten besteden aan het samen-gevoel en dus niet iemand moeten uitsluiten omdat ze boven de veertig is. “Als Loes niet mee mag doen, gaat het niet door”, schreef ik koelbloedig.

Bladformule
Een fotoshoot is er dus niet meer gekomen. Het tijdperk met An zal met stille trom worden afgesloten. Het is niet anders.

En toch heeft het flauwe vrouwenblad iets opgeleverd. Ik ben me namelijk bewust geworden van mijn gouden buurvrouwen. Ik ben eens gaan beseffen hoe verschillend we zijn: het gaat van moeder tot vrijgezel tot oud, de een heeft tatoeages, de ander niet, de een houdt van Ajax en de ander niet. En toch zijn we gouden buurvrouwen. We passen altijd op elkaars huizen en katten tijdens vakanties. We zitten bij elkaar op de stoep met een wijntje, als de zon schijnt. Je ziet het pas als je het doorhebt, zei Cruijff al. Soms kan een stomme bladformule zorgen voor onverwacht geluk.

Beeld: Stock.xchng/biewoef.

Share

Carrie (33) is docent op een universiteit en is getrouwd met F. Ze houdt van een goed verhaal, festivals, roadtrips, het opvangen van een zin van een voorbijganger, kroegen en solo koffiedrinken. Als NDL-columniste neemt ze zich voor over een breed scala van thema's – ‘communicatie, leven en omgang’ – te schrijven.