Carrie on – Helmgras en halslijnen

V-hals man“Helmgras,” zei Amélie, “daar leek het nog het meest op.” Mijn oud-klasgenote deed verslag van een sollicitatiegesprek met een man die een diepe V-hals droeg. Ze had zijn golvende borsthaar kunnen aanschouwen. En het was nog grijs ook.

Amélie durfde niet meer naar de man te kijken. Ik besloot in mijn omgeving eens te vragen naar de V-hals.

Frappant
Eeuwenlang hebben vrouwen mannen in verlegenheid kunnen brengen. Door hun enkels te tonen, een stukje hals te laten zien, of door een uitpuilend bovenstuk. Vrouwen hebben mannen laten blozen, laten kijken of ontwijken.
Het frappante is dat het sinds kort ook andersom kan: mannen hebben tegenwoordig ook decolletés. Ze kunnen shirts met V-halzen dragen, waardoor ze veel tentoonspreiden. Doorgaans weet je niet hoe ’s mans borstkas eruitziet, maar door de V-hals ben je plots overal getuige van.

Yay of nee?
“Even in het kader van een onderzoekje: V-hals voor mannen… yay of nee?”, luidde het Whatsapp-berichtje dat ik verschillende mensen zond. Ik kon niet vermoeden wat een respons ik krijgen zou. Mijn telefoon stond vanaf vier uur ’s middags onder hoogspanning, tot half elf ’s avonds.
“Een mannelijke man kan het prima hebben”, aldus Fleur. “Het mag tot je vijfendertigste,” zei mijn Zweedse vriendin Linnéa, “maar na vijfendertig is het over en sluiten.” Tim vond de vraag wat lastig, maar was het er in ieder geval over eens dat een diepe V-hals echt niet kon. Jeroen vond dat ook: “Niet tot aan de navel. Het heet V-hals, niet V-nipple.” Jack had weer een andere mening: “Als je heel behaard bent, vind ik het niet mooi, maar als iemand mooi gespierd is, mag het.” Lodewijk whatsappte dat de V-hals best oké is, mits het borsthaar niet zichtbaar is. “Ik weet van mezelf niet of ik het kan hebben”, zei Bertus.

Column V-hals
Column V-hals (2)
Bakzeil

Er bleken veel zwarte scenario’s te schetsen. Zo blijft er weleens iets hangen, En zo’n shirt met chips in het borsthaar is natuurlijk niet goed te praten. Ook kan je borsthaar tussen de rits van je jas blijven zitten. Velen vinden het ordinair. De V-hals wordt door de haters ook vleeshals genoemd, of gaycolleté. Op het werk kan het zeker niet, hoe hip je ook bent. Het heeft de sollicitant niet geholpen, zo veel is zeker.

Anti-borsthaar
“Weet je, ik heb gewoon nog last van Veendam”, zei Amelie. We zagen het plots weer helder voor ons: meneer Veendam van Latijn, wiens onbedwingbare borsthaar over de rand van zijn spencer puilde. Het liep naadloos over in zijn oorharen en de weelderige haardos op zijn schedel. Hij had, op de keper beschouwd, een vacht. Door hem liepen generaties meisjes, tussen nominativus en de vocativus, een antipathie op tegen borsthaar.

Gelukkig heelt de tijd alle wonden. Want borsthaar hoeft natuurlijk niet altijd een extra vacht te zijn. Het kan woest aantrekkelijk wezen. Maar dat zouden Amélie en ik in de jaren na Veendam pas opsteken.

Middenweg
Blijf vooral V-halsjes dragen, beste mannen van Nederland. Het kan heel aardig zijn als je, op subtiele wijze, iets van jezelf laat zien. Als je maar iets te raden overlaat. Suggestie is sensueel. Sexy zit in een bepaalde manier van kijken en zijn. En niet in een V-vorm met helmgras. Niet per se, in ieder geval.

Beeld: Flickr.com/carolinqua en Carrie.

Share

Carrie (33) is docent op een universiteit en is getrouwd met F. Ze houdt van een goed verhaal, festivals, roadtrips, het opvangen van een zin van een voorbijganger, kroegen en solo koffiedrinken. Als NDL-columniste neemt ze zich voor over een breed scala van thema's – ‘communicatie, leven en omgang’ – te schrijven.