Carrie on – Mijne(n)veld

Samen behangen schijnt de ultieme relatietest te zijn. Of samen kamperen als het regent. Maar als je beiden Nederlands gestudeerd hebt, is Scrabble ook een aanzienlijke beproeving. Ik was dan ook best bang toen het aloude taalspel mee op vakantie ging. Toch kun je er samen sterker uitkomen.

Scrabble
Mijn verkering, die net als ik Nederlands gestudeerd heeft, schoof de scrabbledoos in onze enorme koffer, vlak voordat we vertrokken. “Kunnen we scrabbelen”, voegde hij eraan toe. Daar leek me geen speld tussen te krijgen. Zijn vrolijkheid was wel aanstekelijk, maar ik bleef op mijn hoede.

Twee neerlandici die gaan scrabbelen… het leek me heftig. Mensen die heel fanatiek alle woorden van de ander kunnen afbranden en alle irritante regeltjes weten, moeten misschien geen spelletjes spelen met taal. Ik voorzag bonje en gekibbel dat onze hele vakantie zou kunnen overschaduwen. Ik zag ons aan een lieflijk riviertje zitten harrewarren over samenstellingen en werkwoordsvormen. Scrabble zou weleens de reden kunnen zijn dat ik als vrijgezel terug naar Nederland zou rijden.

Scrabble
Gifgroene grammaticafurie

Met angst en beven begon ik aan ons eerste potje. Maar dan had ik buiten mijn verkering gerekend. Niet alleen is hij iemand die graag speelt, maar ook iemand die van een blijmoedige sfeer houdt. Hij is dus van een heel redelijke en flexibele stroming binnen de Scrabble. Afkortingen mogen niet als ze niet zelfstandig kunnen voorkomen. Dat kan ik billijken. En verder is hij te overtuigen van alle samenstellingen. “Zeg… als ik nou een reis maak langs de Maas, hè? Kan dat dan een maastour zijn?” Zwichtend lachte hij. Het mocht. Een slimme strategie van hem; het maakte dat ik van hem ook veel meer kon hebben. Ik ben er nog steeds niet helemaal van overtuigd dat toegave een woord is, maar ik zie het door de vingers. De gifgroene grammaticafurie in mij ontwaakt niet.

Yakpaden
Zoals iedereen weet, zijn Q, X en Y het moeilijkst bij Scrabble in het Nederlands. Toen ik het woord yak kon leggen, aarzelde ik dan ook geen moment. Maar ja, veel punten levert zo’n drieletterwoord niet op. “Zeg, als er een pad is waar een yak over loopt, is dat dan een yakpad?” We lachten. “Ik bedoel: in het Nederlands kun je van twee willekeurige nomina toch altijd een nieuwe samenstelling maken?” Ik knipperde koket met mijn ogen. We lachten er heel hard om, maar besloten dat het niet toegestaan was. Helaas. Maar, ik ben niet als single teruggekeerd naar Nederland. Sterker nog: een jaar later vroeg mijn verkering me ten huwelijk en inmiddels zijn we getrouwd. Ook al gelooft hij nog steeds niet dat yakpaden bestaan. Maar ja, niemand is perfect.

Beeld: Flickr.com/samantha celera.

Share

Carrie

Carrie (33) is docent op een universiteit en is getrouwd met F. Ze houdt van een goed verhaal, festivals, roadtrips, het opvangen van een zin van een voorbijganger, kroegen en solo koffiedrinken. Als NDL-columniste neemt ze zich voor over een breed scala van thema's – ‘communicatie, leven en omgang’ – te schrijven.