Carrie on – Ode aan de Forse Man

“Hoi lekker ding”, zei de Forse Man. Er ontspon een gesprek met degene aan de andere kant van de lijn, over avondeten en aankomsttijden. Ik was opgelucht: hij was er weer. De Forse Man is iemand die ik ontegenzeggelijk ben gaan waarderen.

Alles bij elkaar duurt het veertig minuten, mijn dagelijkse portie trein. Toch worden mij weinig ergernis of leed bespaard. Dagelijks word ik blootgesteld aan blafhoestende mensen. Ook word ik door wrede wendingen van het lot tegen patateters of parfumjunkies aangeduwd. En ik krijg van tijd tot tijd een coupédeur in mijn gezicht of een reuzin op mijn teen. En dan heb ik het nog niet eens over vertragingen of plotse spoorwijzigingen.

Trein
Laatst stond ik in een afgeladen, vertraagde trein. Midden op het balkon, zonder dat ik me ergens aan vast kon houden. En iedereen om me heen was groter dan ik. Bij een pittige wissel kon ik dus alle kanten op vallen. Echt een situatie om ademnood te krijgen. Maar ik kon van tijd tot tijd een blik van verstandhouding wisselen met de Forse Man. Hij stak zeker een kop boven iedereen uit, met zijn dokwerkerslijf. En ik werd rustig. Het kwam – waarschijnlijk – ook omdat hij op mijn vrienden lijkt: het is een ouderwetse hardrocker met een bandshirt. En kisten aan zijn voeten. Zo herinnert hij mij aan een ander leven, buiten trein en routine. Hij doet me denken aan gezelligheid in kroeg, concertzaal of op festivals.

De hel, dat zijn de anderen, zoals Sartre al zei. Ik onderschrijf deze uitspraak met verve; het zijn geen bovennatuurlijke krachten die ons leven moeilijk maken, maar wijzelf maken elkaar het leven zuur. Maar soms kunnen mensen elkaar ook – zelfs zonder het te weten – de dag door helpen en de hel doen verbleken. En dat doet de Forse Man. Hij moest eens weten.

 

Beeld: Flickr.com/vxla.

Share

Carrie

Carrie (33) is docent op een universiteit en is getrouwd met F. Ze houdt van een goed verhaal, festivals, roadtrips, het opvangen van een zin van een voorbijganger, kroegen en solo koffiedrinken. Als NDL-columniste neemt ze zich voor over een breed scala van thema's – ‘communicatie, leven en omgang’ – te schrijven.