Carrie on – Zeven jaar

We have to look each other in the eye”, zei ik. “Otherwise...” Ik schoot in de lach. Je ziet pas hoe maf sommige gewoonten zijn als je ze uit wilt leggen aan buitenlandse vrienden, zoveel is zeker.

Zeven jaar
Het is vaste prik op borrels en in kroegen. Je bestelt een drankje, klinkt de glazen tegen elkaar en je proost. Op het leven bijvoorbeeld, op de goede afloop, of op een overwinning die recentelijk is behaald. En dan kijk je elkaar recht in de ogen. Want, zo luidt het idee, als je elkaar niet recht aankijkt tijdens het proosten, dan heb je zeven jaar slechte seks.

Proosten
Proosten met een wens is al zo oud als de baard van Sinterklaas. Het heeft zijn wortels in het offeren of opdragen aan de goden. Zo wordt “op je gezondheid” dus een wens of een soort gebedje. In de middeleeuwen vreesde men een vergiftigd drankje. Als je elkaar niet aankeek tijdens het proosten, kon je er dus van uitgaan dat de ander iets in zijn schild voerde. Logisch dat iemand die je niet in de ogen keek iets akeligs wilde voorspellen. Maar waar het precies vandaan komt, weet niemand.

Proosten

Vreemde gesprekken
Sommigen claimen die jaren reeds achter de rug te hebben, dus menen te kunnen klinken zonder oogcontact tot in de eeuwigheid. Ook vraagt men zich vaak af of slechte seks erger is dan geen seks. En hoe panda’s dat doen. Hoe het ook zij, de zeven-jaar-slechte-seks-opmerking heeft vaak interessante gesprekken tot gevolg gehad.

Engelse vrienden
Eens zei ik het tegen Engelse vrienden. “We have to look each other in the eye”, hoorde ik mezelf zeggen. “Otherwise…” Ik schoot in de lach.
Ik bloosde. Stond ik weer met mijn mond vol tanden met mijn Nederlandse directheid. Maar dat verhaal over zeven jaar slechte seks bleek gelukkig ook in Engeland te bestaan. Je zegt het daar alleen niet bij het eerste drankje.

 

Beeld: Flickr.com/vmiramontes.

Share

Carrie (33) is docent op een universiteit en is getrouwd met F. Ze houdt van een goed verhaal, festivals, roadtrips, het opvangen van een zin van een voorbijganger, kroegen en solo koffiedrinken. Als NDL-columniste neemt ze zich voor over een breed scala van thema's – ‘communicatie, leven en omgang’ – te schrijven.