Des – Brief aan de schoonmaker

Hallo. Ja, u kent mij misschien niet, maar ik zit dus altijd op dat ene plekje. Helemaal bij het raam. Daar aan de rechterkant. Ja, daar, ja. Eh. Ja. Die ene plek met zo veel kruimeltjes op de grond.

Jaja, mijn plek. De plek waar een kilo hagelslag uit het toetsenbord komt als je die op z’n kop houdt. Juist ja, die plek met die paar koffievlekken op het bureau. En oké, oké, die vette vingerafdrukken op de telefoon. Ik kan er ook niets aan doen! Ik eet gewoon altijd aan m’n bureau en nou ja, mocht Chanel ooit het slabbetje weer hip maken, dan zal ik ’m gebruiken. Beloofd. En ja, over die koffievlekken, nou, in de ochtend ben ik niet op m’n allerslimst, zullen we maar zeggen. Dan pak ik een bekertje koffie, dat zet ik op m’n bureau neer en dan hoor ik mezelf gewoon denken, hè: nou Des. Pas nou op, laat het niet weer omvallen. Loop ik even naar de kast om een stapel dossiers te pakken, ik ga zitten, leg de dossiers op tafel en huppa. Weer een bekertje koffie omgevallen. Dus ik snel naar de wc lopen, wc-papier halen (ja dat was ik die al die rollen eruit trok), en de boel maar droogdeppen.

Veger en blik

Wat ik eigenlijk zeggen wil. Misschien heeft u van uw voorvrouw klachten gehoord. Ik wil alleen even zeggen: ik was het niet. Echt niet. Het was volgens mij die ene vrouw, weet u wel, die ook altijd loopt te zeiken dat je van haar enveloppen af moet blijven.

Enfin. Ik was het echt niet. Ik begrijp het namelijk wel. Dat u anderhalve minuut krijgt om de toiletten schoon te boenen. Dat u voor één afdeling een halfuurtje krijgt. Ik weet dat u steeds minder tijd krijgt om het bureau schoon te maken. Laat staan mijn bureau. Daar heb je minstens tien minuten voor nodig. Ik weet dat u ook liever meer tijd zou willen hebben. Dat u juist uw werk goed wil doen. En dat dat u juist zo moeilijk wordt gemaakt, omdat het alleen maar zo goedkoop mogelijk moet en dus zo snel mogelijk uw werk moet doen.

Laat die kruimeltjes onder mijn bureaustoel maar zitten. Ik ben al blij met een klein beetje, al is het maar snel een doekje over mijn bureau. U doet uw werk al goed genoeg.

Bedankt mevrouw de schoonmaker. Voor het schoonmaken, elke dag weer. Voor een fris geurtje op de wc, een doekje over het bureau en een “goedemorgen” in de ochtend.

Beeld: stock.xchng/Vierdrie.

Share

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!