Des – Brief aan toen

Lieve Des, 5 jaar. Daar zit je dan. En hoewel je denkt dat je nu al zo’n grote meid bent: grote meisjes knippen niet zomaar in jurkjes. Ooit ga jij jurkjes namelijk heel mooi en verslavend vinden en het is daarom erg zonde dat je nu in je groene jurkje hebt geknipt.

Het geeft niets. Fouten maken mag. Van fouten maken leer je. Durf fouten te maken. Je hoeft nergens bang voor te zijn.

Nee.
Wacht.
Die laatste zin moet je even vergeten.

Je mag best ergens bang voor zijn. Maar onthoud altijd: wat is het ergste wat je kan gebeuren? Als je bijvoorbeeld leert fietsen, mag je bang zijn om te vallen. Maar het ergste wat er kan gebeuren als je valt, is een open knie.
Op dat wondje kun je een pleister plakken. En zo moet je dat zien Des, een wondje kan altijd weer geheeld worden.

Je gaat straks naar school. En je leert andere kindjes kennen. Die kunnen misschien gemeen tegen je zijn. Dat is alvast een kleine les die je moet onthouden: er zullen in je leven altijd mensen zijn die een beetje gemeen tegen je zijn. De kunst is om daarmee om te gaan. Om ermee om te gaan, het te onthouden voor de volgende keer en het los te laten. En ja, dat loslaten, daar zijn vele boeken over geschreven. Het is aan jou om dat te leren.

Des (1)Des (2)

Je zult vriendjes krijgen. Je gaat liefdesverdriet krijgen. Daar moet ik je nu alvast even voor waarschuwen: weet je nog die operatie waar je amandelen eruit werden geknipt? Toen je zo veel pijn had? Liefdesverdriet doet nog meer pijn. En je wordt niet eens verdoofd. Maar net als de pijn bij het amandelen knippen, is ook de liefdesverdriet op een dag over. En ook hier telt dat ijsjes het beste medicijn zijn.

Lieve Des, het gaat er uiteindelijk om wat jij wilt. Wat jij echt wilt in het leven.

Het leven is zo’n groot woord. Je gaat zo veel keuzes moeten maken, maar het belangrijkste is dat jij doet waar je gelukkig van wordt. En anders moet je altijd denken aan die wijze les die je hebt geleerd bij het leren fietsen: wat is nou het ergste wat er kan gebeuren?

Dag lieverd. Ik hou van jou.

Kusjes,

Des.
28 jaar.

Share

Des

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!