Des – De sauna

SaunaJe hebt mensen die van de sauna houden en je hebt mensen die niet van de sauna houden. Ik hou, zoals mijn buren wellicht weten, van naaktlopen. Dus ook van de sauna.

Het is dat ik het een beetje prijzig vind en dat je vijf euro voor een klein sapje betaalt, maar anders zou ik elke week gaan. Beetje zweten, gillen onder een straal koud water en zwemmen. En dat allemaal naakt. Beter kan niet.

Ziek worden van de sauna?
Helaas zijn mijn zusje en ik de enigen die geen problemen met de sauna hebben. De rest van mijn vriendinnengroep krijg ik niet mee. Mietjes zijn het. Allemaal. De een denkt ziektes te krijgen in de sauna. De ander krijgt het zogenaamd benauwd. Weer iemand anders denkt dat er filmpjes gemaakt kunnen worden – “straks zie ik mezelf terug op YouTube”. Het zijn allemaal smoesjes natuurlijk.

Waar die laffe vriendinnen van mij echt problemen mee hebben is het feit dat ze naakt zijn. En dat anderen hen dan naakt zien.

Bosjes, streepjes en driehoekjes
Mij valt het elke keer weer op: ik denk dat er nergens op de wereld zo’n mooie, vredelievende en vooral respectvolle sfeer is als in de sauna. Het is er rustig. Het is er schoon. Er komen ook kinderen. Seksuele handelingen zijn niet toegestaan (en waarom zou je willen, in die hitte? – niet dat ik er zelf ervaring mee heb).

Natuurlijk kijk ik vaak genoeg vanuit mijn ooghoeken. En zie ik vetrolletjes, heel veel rolletjes. Ik zie opeens het verschil tussen besneden en onbesneden piemels (en wat voor lelijke dingen piemels eigenlijk zijn). Ik zie gelijke borsten, ongelijke borsten, geen borsten, ik zie bosjes, streepjes, driehoekjes en ik besef me dan ook: zij zien mij ook. Naakt.

Naakte mensen oordelen niet
Mijn putjes, mijn scheve heupen, de tatoeages die alleen LOML heeft gezien, mijn kont, mijn niet-ingehouden buik. En dat is dus het mooie van de sauna. Je bent naakt en je kunt je niet verbergen onder een laag kleding. Niets wordt aan de verbeelding overgelaten. Iedereen ziet er gewoon uit zoals onze lieve Heer ons geschapen heeft. En omdat iedereen naakt is, jij dus ook, haal je het wel uit je hoofd om te oordelen.

Eigenlijk is het juist heel stoer, zo’n sauna. En vooral de mensen die erheen gaan. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen tegen het Nadelunch-team: ik heb al een leuk idee voor een teamuitje.

 

Beeld: stock.xchng/_marta_.

Share

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!