Des – Geld vind ik gewoon bijzonder

“I’m fascinated with how much stuff costs, how people make their money, what people put value on. The more money stories I hear, the more I learn about human nature.”

Ik had het nog niet eens zo beseft, tot ik bovenstaande quote las in The Fire Starter Sessions van Danielle LaPorte. Ik ben dus ook gefascineerd door het onderwerp geld. Ik denk er bijvoorbeeld vaak aan wat geld kan betekenen voor iemand, hoe mensen met geld omgaan, hoe je geld kunt besparen of hoe je meer geld kunt verdienen. Ik schreef er al eerder twee stukjes over (kijk maar hier en hier. En nee, het meisje heeft haar geld nog steeds niet). Bovendien werk ik op een financiële afdeling – of dat nu toeval is zal ik nooit weten. Geld dus. Altijd interessant. Zo zijn er een paar onderwerpen die me blijven bezighouden.

Gierige mensen
Er is een verschil tussen gierige en zuinige mensen. Ik ben namelijk best zuinig, maar niet gierig. Ik wil dat mijn familie en vriendinnen ook genieten van mijn geld. Een cadeautje, zomaar. Een etentje op mijn kosten, gewoon. Dat vind ik leuk. Ik ken mensen die dat nooit doen. Mijn beste vriendin R. stond eens in de rij voor een ijssalon en voor haar stonden twee vriendinnen. Hele gezellige verhalen hadden ze, maar toen ze hun ijsje bestelden, betaalden ze apart. Zo raar, zei vriendin R. Daarnaast kende ik een vrouw die op vakantie ging naar Indonesië. Terwijl ze daar de hele vakantie bij kennissen logeerde, heeft ze niet één keer getrakteerd. Vier weken lang sliep ze daar, at ze uit dezelfde keuken en maakte ze gebruik van alle faciliteiten. En geen klein kaartje als bedankje, niets. Dat vind ik niet alleen ultieme gierigheid, maar ook onbeschoft en ik vraag me bij dat soort verhalen (oh, ik ken nog zo veel verhalen van dit kaliber) af wat er in hemelsnaam in die mensen omgaat.

Geldstapel
Schulden

Iets anders waar ik veel over nadenk, is dat sommige mensen gewoon niet met geld om kunnen gaan. En dan heb ik het bijvoorbeeld over mensen die keer op keer schulden maken en in de schuldsanering terechtkomen. Je zou denken dat zij leren van hun fouten (dat deed ik wel toen ik als student 999 euro in de min stond), maar nee. Vergis je niet: dit komt in alle lagen van de bevolking voor.

Prioriteiten
Shoplogs. Ik zie ze vaak voorbij komen. Studenten die maandelijks minstens 200 euro uitgeven aan kleding. Ik vind dat nogal wat en ik ben niet eens student meer. Aan de andere kant: ik zeg nooit nee tegen een gezellig etentje met vrienden in een restaurant, ook al zou ik dan iedere week uit eten gaan. Dit terwijl een etentje ook al snel zo’n 30 euro per keer kost. Sommige mensen zullen dat misschien weer zonde vinden.

Tot slot stond in het boek van Danielle LaPorte een interessant vraagstuk: hoeveel vind jij dat je maandelijks hoort te verdienen? Nu dacht ik meteen: een euro of 3000 per maand is zeker niet verkeerd. Maar toen ben ik eens goed over de vraag gaan nadenken en toen dacht ik aan mijn eigen salaris. Dat ga ik nu niet online zetten, maar ik ben er zeker niet ontevreden over. Natuurlijk mag het wel altijd meer zijn. Ik denk dat ik met 100 euro netto extra per maand echt tevreden zou zijn, zodat ik mijn vaste lasten kan betalen, wat kan sparen en een klein bedrag overhoud voor leuke dingen. En zo zie je maar weer. Die 3000 euro netto per maand is absoluut mooi, maar hoeveel geld heb je nou echt nodig? Denk er eens over na en laat het me hieronder weten. Wat zouden jullie per maand willen verdienen? En vragen jullie je ook bepaalde dingen over geld af?

 

Beeld: stock.xchng/jsyvrsn.

Share

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!