Des – Des heeft ook zo haar voorwaarden

Bang van horrorverhalen die je van anderen hoort EN omdat ik wil voorkomen dat mijn schoonmoeder ooit een interview aan SBS 6 gaat geven en zegt dat ik de gastendoekjes heb meegenomen, hebben LOML en ik besloten om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen.

Of nou ja.
Eigenlijk heb ik dat besloten. Een slimme meid heeft haar toekomst voorbereid, zoiets was het toch?
LOML (Love of my life) kan het eigenlijk weinig schelen: “Nou prima, dan neem je het geld maar mee, en het huis, en ja, je zou zelfs mijn iMac mee mogen nemen.” “Ja, dat zeg je nu,” zei ik. “Maar ik wil je wel horen als je erachter komt dat ik een spannende affaire heb met, ik noem maar iemand, Josef Guardiola. Wat nou, ‘dat kan niet’?! Het zou heus wel KUNNEN!” Dus gingen we op zoek naar een notaris.

Nou had ik natuurlijk ook wel de verhalen gehoord. Dat notarissen zo veel geld vragen voor een stukje papier waar ze in feite alleen de namen op hoeven te veranderen. Bij wijze van dan, hè. Ik dacht met mijn naïviteit dat het nog wel meeviel. Ja, zelfs nadat ik gehoord had dat trouwen in de gemeente Groningen vierhonderd euro doordeweeks en meer dan duizend euro op de zaterdag kost, dacht ik dat het nog wel mee zou vallen. Tot ik bij zo veel mogelijk notarissen in Groningen en omgeving om een offerte had gevraagd. Wat blijkt? Bij de ene notaris betaal ik wel achthonderd euro, bij de ander betaal ik voor precies hetzelfde (eerste gesprek, btw, inschrijving rechtbank) ruim tweehonderd euro minder.

Voorwaardenlijst
Ik hoorde mijn portemonnee al pijnlijk kreunen. We hadden al besloten om op een gratis dag te trouwen, maar zo waren we alsnog een behoorlijk bedrag kwijt. Ik zocht weer verder.

De zoekresultaten vond ik ongelofelijk. Er kwamen prijzen voorbij van 825 euro, 775 euro, 650 euro, 585 euro en 900 euro. En alles voor precies hetzelfde: het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Bij sommige offertes (natuurlijk de duurdere) werd er nog trots bij geschreven: “Het eerste gesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend!”

Uiteindelijk heb ik de goedkoopste notaris gevonden: voor 425 euro zal hij alles gaan regelen. We hebben een eerste gesprek ingepland en op de site staat dat het handig is om alvast met elkaar te bespreken wat je wilt vastleggen.

Dus heb ik gezegd dat hoe dan ook mijn Blond Amsterdam-servies van mij is. En mijn fiets. En mijn laptop. En Badu.
“Meer niet?” vraagt LOML. “Neuh, de rest mag jij hebben,” zeg ik. “Ik woon dan waarschijnlijk toch wel met Josef samen in een kast van een huis.”

Beeld: Des & stock.xchng.

Share

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!