Des – Naaktfoto’s van mijn voet

Zaterdagavond. Het is al laat als ik mijn telefoon hoor piepen. Een Facebook-melding. Ik ben bezig met het openmaken van mijn vijfde Milky Way, dus pak mijn telefoon niet op.

Een paar minuten later komt er weer een melding binnen. Een minuut later weer. Al snel volgen er alleen maar Facebook-meldingen. Ik besluit toch mijn telefoon te pakken.

Lights, action, camera’s on
Ik zie dat ik een privébericht heb. Met tig reacties erop. Ik klik het envelopje aan en zie meldingen van mannen die ik niet ken. Ik zie teksten als: “Zo zo…”, “cute, sexy!” en “lights, action, camera’s on!” Waar hebben ze het in hemelsnaam over, vraag ik mij af. Ik scroll helemaal naar boven, tot ik duidelijk kan zien waar het over gaat. Naaktfoto’s. Van een meisje dat ik ook in mijn vriendenlijst heb. Een tekst erbij: “Hallo iedereen, dit zijn wat foto’s van mij, geniet ervan!” Hoewel ik het bericht weer snel wegklik, heb ik toch echt duidelijk kunnen zien wat voor foto’s het zijn. Naakt. Als in: behoorlijk naakt. Een paar foto’s in actie, ook. Ik zie naar wie het bericht is gestuurd en tot mijn schrik is dat naar iedereen in haar lijst. Ik zie mensen met dezelfde achternaam; het zal waarschijnlijk familie van haar zijn. Ik besef opeens heel duidelijk: deze foto’s heeft ze nooit zelf gestuurd. En ik vraag me af: weet ze dit wel?

De klootzak die je dacht te vertrouwen
Het blijkt van niet. Daar kom ik achter als ik haar besluit te bellen. Ik vraag haar of ze haar Facebook al heeft gezien. Nee, zegt ze. Ik vertel haar rustig: niet schrikken, maar volgens mij is je Facebook gehackt en heeft iemand naaktfoto’s van jou naar iedereen in je lijst gestuurd. Ze is even stil, en dan hoor ik haar huilen. En schelden. “Die vuile klootzak, hij had het nog zo beloofd.”

Die avond blijf ik met haar bellen. Ik kom erachter dat het een jaloerse ex van haar is. Die heel makkelijk het wachtwoord van haar Facebook wist. Ja, ze hadden foto’s gemaakt, ja, met zijn telefoon, maar ze dacht echt, echt, dat hij die nooit zou verspreiden. Dat had hij nog zo beloofd. Toen. Ja.

Voet & been
Of aangifte doen echt helpt?

Wat moet ik nou doen, vraagt ze. Ik adviseer haar om haar Facebook te verwijderen. En om haar familie, hoe pijnlijk dan ook, alvast in te lichten. En dat ze misschien, hoewel het leed al is geschied, aangifte kan doen. Zodat hij er niet mee wegkomt. Ik stuur naar iedereen een bericht. Dat niet zij, maar iemand anders de foto’s heeft gestuurd en met het vriendelijke verzoek om uit respect voor haar de foto’s te verwijderen. Ik weet dat ze niets verplicht zijn, maar toch hoop ik dat de foto’s niet verder verspreid worden.

Niemand heeft het recht om je zo te vernederen
Die avond kan ik serieus niet slapen. Ik moet de hele tijd aan haar denken. Hoe zou zij zich voelen, nadat je zo in het openbaar vernederd bent? En nee, het was weliswaar niet slim van haar om foto’s te maken en weg te geven. Maar toch, je vertrouwt iemand. Je gelooft in iemand. Het geeft niemand het recht om foto’s van jou zo te verspreiden.

De jaloerse ex wilde wraak nemen en dat is hem gelukt met deze ontzettend lage, trieste, kinderachtige actie. Ik hoop met heel mijn hart dat karma hem op een dag keihard terugpakt. Ik besluit haar nog te Whatsapp’en: dat wat vandaag voorpaginanieuws is, daar wordt morgen de vis in verpakt.

En hoewel het natuurlijk best spannend en sexy kan zijn, besluit ik voor mezelf nooit naaktfoto’s (meer? ;)) te maken. Maar vooruit, als het gebeurt, dan in ieder geval met mijn telefoon. En met mijn hoofd er niet op. Alleen een stukje voet. Vooruit: een been. Een beetje spannend en sexy moet ik natuurlijk wel blijven.

Beeld: Flickr.com/Andrea Rinaldi.

Share

Des

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!