Des – Slavery is over, my girl

Herinner je je nog de ‘Rihanna niggastyle’-rel van Jackies hoofdredactrice Eva Hoeke? Of het woord negerzoenen? En dan is er natuurlijk de discussie rond Zwarte Piet die elk jaar weer oplaait.

Het feit dat deze onderwerpen nog steeds een rol spelen, toont aan dat zaken als racisme en het n-woord nog altijd taboe zijn in onze samenleving. “Helaas”, voeg ik daaraan toe – je zou toch denken dat dat anno 2012 niet meer nodig hoeft te zijn.

Agressief
Ik las laatst in de Elle dat er nog steeds minder vraag is naar donkere dan naar blanke modellen. Een donker model op de cover van een magazine zou minder goed verkopen dan een blank model. Vooral in tijden van economische crisis zou het gezicht van een blanker model ‘betrouwbaarder’ overkomen dan dat van een donker model. Tevens worden donkere modellen vaak breed glimlachend afgebeeld; dat zou minder agressief zijn.

De eigenaar van een modellenbureau geeft in datzelfde artikel aan dat hij weinig donkere modellen in zijn bestand heeft, simpelweg omdat er vanuit tijdschriften en ontwerpers minder vraag naar is. Een styliste in hetzelfde artikel bevestigt dat: “Ik kan minder goed werken met een donker model. Qua make-up en kleding kan ik bij een blanker model meer losgaan. Bij een donker model kom ik toch weer tot een stereotype fotoreportage: veel kleurige prints, sjaaltjes om het hoofd en grote oorbellen in de oren.”

Humor
Is dit racisme? Of zijn zulke ideeën nou eenmaal onderdeel van onze maatschappij? Hoort het er gewoon bij, of hoeven we dit soort gedrag niet te accepteren? Toen ik vorig jaar een stukje schreef over de Rihanna Niggastyle-rel, reageerden sommige lezers van mijn blog dat donkere mensen vooral niet zichzelf in een slachtofferrol moeten plaatsen. Humor daarentegen kan juist versterkend werken, zo werd gezegd. Dat dat inderdaad soms zo is, zag ik vorige week. Ik keek het programma Grenzeloos Verliefd, waarin de blanke Lizzy naar de Verenigde Staten verhuisde voor haar donkere vriend Vladimir. Als ze Vladimir vraagt of hij haar koffers op wil tillen, antwoordt hij: “Slavery is over, my girl.” Daar moest ik stiekem wel om lachen.

Jip en Janneke
Dus is humor dan de oplossing? Niet altijd. Ik was zaterdagavond op een feestje waar voornamelijk donkere vrouwen waren. Ze waren naar de film Alleen Maar Nette Mensen geweest, en niemand vond het grappig hoe typisch de donkere vrouw daarin weer werd neergezet. “Racistisch”, was het vrijwel unanieme oordeel. En ooit had ik een donker ex-vriendje dat de serie Friends al racistisch vond, omdat er geen donkere persoon in voorkwam. Mij was dat nooit zo opgevallen en ik vond die gedachte dan ook veel te ver gaan. Datzelfde dacht ik toen ik eens een blog las van iemand die haar donkere uitwisselingsstudente meenam naar de HEMA. Het meisje schrok zich rot van Jip en Janneke. Waarom waren die kinderen zwart getekend, was dat niet erg racistisch?

Nu vraag ik mij af: doen veel donkere mensen niet zelf net zo hard mee aan het in stand houden van taboes? Ik schreef immers ook eens een stukje over de documentaire Good Hair van Chris Rock. Daarin betalen donkere vrouwen honderden euro’s om hun haar te straightenen. Steil haar vinden ze namelijk mooier dan hun eigen krullende kroeshaar.

De discussie zal wellicht nooit stilvallen, helaas. Maar misschien is dat ook wel goed. Het zorgt er in elk geval voor dat niemand de donkere geschiedenis zal vergeten.

En echt: dat was geen woordgrapje.

 Beeld: Wikimedia Commons/Polleket.

Share

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!