Des – Social media enzo

In mijn omgeving ken ik maar twee mensen die helemaal niets aan social media doen. Dit zijn mijn nichtje F. (25 jaar) en LOML (30+, haha).

Mijn nichtje en LOML hebben alleen e-mail. En weten ook niets van social media. LOML is zo iemand die dan zegt: “Maar wat heeft iemand anders er dan aan als ik zeg dat ik op de wc zit?” (Zo vermoeiend, de mensen die dit zeggen.) Laatst heb ik hem de #hashtag en de RT moeten uitleggen. We hadden namelijk honderd vierkante meter aan laminaat dat weg moest. Ik legde hem uit dat ik wel een oproep op Twitter zou plaatsen. Binnen vijf minuten had ik een afspraak met een meisje dat het zou ophalen. LOML snapte er niets van. Kende ik haar dan? Maar hoe wist zij het? Is het wel veilig? Het werd een heel lang en ingewikkeld verhaal waarbij ik maar eindigde met: “Je snapt het toch niet” (standaardantwoord als het me allemaal te lang duurt).

Social media
Ik snapte het echt niet. In al mijn naïviteit vroeg ik me af waarom nichtje F. en LOML dan geen Facebook of Twitter hadden. Misten ze niet iets aan belangrijk nieuws? Wat zijn hun redenen om het niet te doen? En mijn belangrijkste vraag: wat doe je dan als je net wakker bent? Of niet kan slapen?

Ik vroeg het hun beiden. “Geen zin in”, was het korte antwoord. “Waarvoor heb ik het nodig; ik zie het nut er helemaal niet van in.” Ik legde LOML uit dat ik bijvoorbeeld Facebook gebruik om makkelijk contact te hebben met vrienden en familie. “De mensen met wie ik contact wil hebben, daar heb ik geen Facebook voor nodig. En de mensen waar ik geen contact mee hoef te hebben, nou, die zijn de reden dat ik geen Facebook heb”, was zijn antwoord. Hmm. Duidelijk. “En dan reageren mensen en dan moet je daar weer op reageren en het in de gaten houden. Veel te veel werk.” Hmm. Ook wel logisch.

Ik hoor het wel van jou
“Het hele gebeuren dat mensen alles maar op internet willen delen; ik snap dat niet zo”, zei LOML. Of hij dan iets mist? Qua nieuws? Nee, dat gevoel had hij ook niet.”Ik hoor het anders wel van jou”, zei hij. Oké. Duidelijk.

Restte mij nog één vraag: wat hij doet als hij niet kan slapen? “Dan kruip ik lekker achter jouw warme lichaam. En dan hoop ik op een beetje aandacht. Als je tenminste niet constant met je Blackberry bezig bent”.

Heel duidelijk antwoord.

Beeld: Flickr.com/dullhunk.

Share

Des (1983) begon met haar eerste weblog in 2004 en kwam erachter dat ze het toch wel erg leuk vond om stukjes zo grappig mogelijk te schrijven. Ze versleet vijf weblogs, alvorens ze haar eigen domein kreeg om verder te schrijven: desschrijft.nl. Des probeert zo luchtig mogelijk over alledaagse dingen te schrijven met maar één motto: neem het allemaal maar niet te serieus. Daarnaast is ze altijd op zoek naar meer schrijfervaring. Des is helaas hopeloos verslaafd aan social media en twittert er op http://www.twitter.com/des_b dan ook flink op los. *) Des is op dit moment met zwangerschapsverlof en hoopt over een paar maanden weer terug te keren!