Justine – Politiek opportunisme

NetwerkenJe komt ze steeds vaker tegen: pak of rokje aan en een blik van ‘ik ben best belangrijk of ik zou het moeten zijn’. Kijkt tijdens een gesprek vaak om zich heen om te spotten met wie hij/zij beter kan praten. Voici de politieke opportunist.

Een opportunist is iemand die, volgens de Van Dale, alleen rekening houdt met de omstandigheden zonder daarbij bepaalde beginselen of principes in het oog te houden. En hoe meer ik me in de politiek begeef, hoe meer ik dergelijke figuren tegenkom.

De netwerker
Het zijn mensen die bij een sollicitatiegesprek hoog zouden scoren op sociale vaardigheid. Ze zijn prettig in de omgang en kunnen een goede boom opzetten. Ze worden actief in de politiek, maar voornamelijk binnen de grote partijen met regeringspotentieel: VVD, CDA, D66 en in sommige gevallen GroenLinks. Maar ook binnen de kleinere partijen kun je ze vinden. Netwerken is hun raison de vivre.

Als je een gesprek aangaat over hun politiek actief-zijn, hebben ze het over de stokpaardjes van hun partij (VVD: verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid, CDA: maatschappelijk middenveld, D66: vrijheid). Als je doorvraagt naar hun persoonlijke beweegredenen om actief te worden in de politiek los van deze stokpaardjes, dan hoor je het volgende: politiek is ‘leuk’, het is ‘dynamisch’ en de mensen zijn ‘interessant’. Kortom, actief vanwege de omgeving en het werkzaam zijn binnen het centrum van macht.

Op Facebook posten ze foto’s van zichzelf met een prominent politiek figuur, op Twitter delen ze mee welke belangrijke ontmoeting ze hebben gehad en naar welke borrel ze gaan.

Woest
Wat pijnlijk afwezig is, is passie. Vuur. Ze maken zich nergens woest om. En daar maak ik me vervolgens woest om. Je wordt politiek actief omdat je je ergens veel zorgen over maakt, of dat nu de bezuinigingen in het hoger onderwijs zijn, de opkomst van megastallen of de wachtlijsten in de zorg. De afwezigheid van dat idealisme in de politiek vind ik zorgelijk. In de Tweede Kamer kom je deze types nogal eens tegen. Een werkbezoek is belangrijker dan een gedegen amendement schrijven of vechten voor een belangrijke motie. Kamerleden die ‘het druk hebben’ hebben een hogere status dan Kamerleden die hoog scoren op een goede dossierkennis.

Natuurlijk is het zo dat je er met idealisme alleen niet komt. Netwerken en een liefde voor het politieke spel is ook nodig. Maar zoals altijd moet ook tussen pragmatisme en idealisme een balans worden gezocht. Pas als deze balans gevonden is kan de verantwoordelijkheid genomen worden om het Nederlandse volk te vertegenwoordigen zoals ze het verdient.

Beeld: Flickr.com/eman_winston.

Share

Justine (1989) is afgestudeerd in European Studies en studeert nu bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Ze maakt zich druk om veel dingen, maar vooral om gebeurtenissen in de politiek of in de maatschappij (in Nederland, maar vooral wereldwijd). Omdat je ergens zorgen over maken je niet ver brengt, is ze actief in een politieke jongerenorganisatie, waarbij ze zich focust op Europese en internationale politiek en waarbij ze de internationale contacten van de organisatie onderhoudt. Justine schrijft eens in de zoveel tijd een column over een politiek onderwerp, een maatschappelijk probleem of een interessante ontmoeting.