Klein Heden! – Mijn ouders schaatsen (niet)

Mijn ouders zijn ruim dertig jaar getrouwd. En een lol dat ze samen hebben! Althans, ik lach me kapot om hun strapatsen. Zo eens in de paar weken kom ik van m’n studentenkamer af om mijn ouders te ‘verrassen’ met een bezoekje.

Met die verrassing valt het trouwens wel mee. Even bellen dat je ‘mee-eet vanavond’, en dan ‘het liefst gepocheerde zalmsnippers met Argentijns kruidengehakt’ tot je neemt. Of ze dat even kunnen halen. Het liefst bij de keurslager. Bij de supermarkt haal je immers elke dag je voedsel al.

Vaak moet je ook nog even naar de tandarts of komt de thuiskapster langs. ‘Preventief bezoeken’ heet dat. Je pakt wat mee, avondeten, een kapster, vijf flessen shampoo en wat tabletten pineapple-badschuim en je voelt je een beetje een dief. Maar liever een dief van andermans portemonnee.

En het is ook écht leuk om je ouders even te zien, hoor. Als we op de bank televisie zitten te kijken, voeren mijn ouders een gesprek dat als volgt verloopt.

Oud koppel

“Morgen schaatsen hè, heb je de schaatsen al gepakt?”, vraagt mijn moeder, die ik hier nu even H. noem. “Is dat morgen al?”, vraagt R., mijn vader.

H: “Ja, dat wist je toch? Je zou ze gisteren al pakken!”
R: “Niet gezien.”
H: “Dat is omdat je niet gekeken hebt!”
R: “Dat klopt. Dus heb ik ze niet gezien. Dat zeg ik net.”
H: “Wat ben je ook een nare vent. Waarom doe je altijd alles om de boel te saboteren?”
R: “Nou, dan gaan we toch niet.”

Zo gaan die gesprekken eindeloos door, totdat mijn nog thuiswonende zusje – 22 lentes – binnenstormt en vraagt waarom we gepocheerde zalmsnippers eten. “Omdat je broer dat lekker vindt”, snauwt mijn moeder dan, getergd door het gesprek met mijn vader. Waarop m’n zusje hard de deur achter zich dichtslaat en woest iets roept over gefrituurde kaasballetjes.

Ondertussen lig ik met een glas versgeperste jus d’orange te genieten van dit schouwspel. “Iemand zou hier iets mee moeten doen”, mompel ik zachtjes.

 Beeld: Flickr.com/Jan Tik.

Share

Robert (1986) heeft Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen gestudeerd en is columnist op Nadelunch. Hij zegt alles te weten over geschiedenis, sport, politiek, media, film én vrouwen. Daarnaast is hij ook nog eens een fulltime nieuwsjunk. Zijn columns gaan over, tja, kleinigheden. Vandaar de naam Klein Heden!. Robert ambieert een baan als journalist bij een serieus vrouwenweekblad.