Suus – Het verjaardagsdilemma

Je hebt van die mensen die hun verjaardag niet op Facebook zetten. Op een dag besloot ik dat ik ook zo iemand wilde zijn. Maar toen was ik ineens bijna jarig en begon het toch een beetje te knagen…

Rond mijn verjaardag word ik altijd een beetje nostalgisch. Ik begin te reflecteren op het jaar, op de jaren daarvoor, op de jaren die gaan komen, op wie ik ben geworden als persoon en wie ik verder nog wil zijn. Dit jaar kwam daar nog een praktische gedachtespiraal bij – nou ja, voor zover cirkeltjes in je hoofd praktisch te noemen zijn.

Grapjassen
Het zit zo. Ooit besloot ik om mijn verjaardag van Facebook te halen. Wat precies de aanleiding daartoe was weet ik niet meer, maar ik herinner me wel dat er een periode was waarin mensen het grappig vonden om hun verjaardag op een verkeerde datum in te stellen. Toen die dag aanbrak, werden ze – zoals dat gaat op Facebook – overspoeld met felicitaties van hun driehonderd vrienden, die alleen hun pagina bezochten omdat dat via de rechterbovenhoek van hun News Feed in drie klikken is gebeurd. Handig, makkelijk, o-zo-sociaal. Toch? Nou ja, de grapjas verkneukelde zich intussen achter zijn computer en was wellicht ergens ook een beetje teleurgesteld in zijn vrienden. De volgende dag postte hij een update: “Sukkels, ik ben nog lang niet jarig…”

Haha, enorm grappig natuurlijk, maar niet heus. Als gevolg van deze actie ging ik eens rondklikken in mijn vriendenlijst, en zo kwam ik erachter dat sommige mensen hun verjaardag eenvoudigweg niet vermelden op hun pagina. “Mijn échte vrienden weten toch wel wanneer ik jarig ben en de rest maakt me niet uit”, is misschien hun redenatie; het was in elk geval de mijne toen ik de optie aanvinkte. Don’t show my birthday on my profile. Want waarom zou ik eigenlijk? Stiekem vond ik het ook wel een interessant sociaal experiment. Wéten mijn echte vrienden eigenlijk wel wanneer ik jarig ben?

Ballonnen
Toegeven

De maanden kabbelden voort. En sinds die ene keer dat ik ermee bezig was geweest, begon het me op te vallen hoe vaak ik zelf dankzij de digitale verjaardagskalender aan iemands verjaardag word herinnerd. Natuurlijk was ik door al die grapjassen inmiddels een beetje wantrouwig geworden en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het altijd even dubbel-check voor ik iemand echt feliciteer. Maar naarmate de tijd verstreek, kon ik er niet meer omheen: zelfs ik, toch een beetje bekend om mijn data-onthoud-feitjeshoofd, vergeet zo nu en dan een verjaardag. En ik moet toegeven dat het best prettig is om daar op een subtiele manier op gewezen te worden, zelfs al gebeurt dat via zoiets stoms als de rechterzijbalk van Facebook.

Zelf jarig
Toen was ik plotseling zélf bijna jarig. Ineens begon het te knagen: zou ik niet toch m’n verjaardag weer zichtbaar maken? “Nah”, zei ik aanvankelijk tegen mezelf. “Kom op Suusie, hoe belangrijk is het nou?” Maar vandaag viel het kwartje. Ik vind het lekker wél belangrijk. Het is tenslotte mijn verjaardag, en ik zou liegen tegen mezelf als ik deed alsof het niet leuk is om die dag gefeliciteerd te worden. Ook al word ik 21 en geen 12, het is nog steeds leuk als mensen laten weten dat ze even aan me denken op ‘mijn’ dag. En joh, waarom zou ik het mijn vrienden daarin moeilijk maken?

Dus jongens, voor eens en altijd: ik ben jarig op 23 juli, en het maakt me geen bal uit als je dat duizend keer vergeet – zolang Facebook je er maar op tijd aan herinnert. ;-)

Beeld: stock.xchng/michiev.

Share

Suus (1991) studeerde geschiedenis en politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar laatste studiejaar zet ze de puntjes op de i met een master Politiek en Parlement (Politieke Geschiedenis). Niet om zelf 'de politiek in' te gaan, maar om ons systeem te onderzoeken en erover te schrijven. Dat doet ze al een beetje als student-assistent bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Als ze niet op de universiteit rondloopt, staat Suus graag in de keuken voor/met vrienden. Daarnaast speelt ze viool en houdt ze van wandelen in de natuur. Op Nadelunch.com schrijft ze over wat ze zoal in de wereld tegenkomt. Meer weten? Kijk op Suushi.nl.