Suus – Spiegelteksten

“Want het allerbelangrijkste is ontspannen”, staat momenteel geschreven op mijn spiegel. Om mezelf eraan te herinneren, dat het waar is.

Er staat vaak een tekst op mijn spiegel. In oogpotlood, gewoon, want dat veeg je er vrij makkelijk weer af en een gewone stift blijft niet zitten. (De beautyblogmeisjes vervloeken me nu vast, want je gaat toch niet schrijven met oogpotlood? Sorry, ik wel dus. Oeps.) “Summer is a state of mind”, stond er tot eind mei te lezen op het reflecterende glas, tot ik eens naar buiten keek en me realiseerde dat het eigenlijk al zomer wás. “Sterk & krachtig / vol van liefde” was vorig jaar een tijd de boodschap aan mezelf, want dat waren toen de woorden die ik nodig had.

En nu dit: “Want het allerbelangrijkste is ontspannen.” Ik schreef het van de week in een opwelling, nadat ik terugkwam van mijn eerste rondje hardlopen in maanden. Ik was euforisch, opgelucht en tevreden. Tevreden omdat ik mezelf oprecht geen verwachtingen had opgelegd; eigenlijk ging ik ervan uit dat ik na twee minuten rennen al dood neer zou vallen. In elk geval had ik gedacht binnen een kwartier weer thuis te zijn. Dat ik na m’n drie kilometerblokje nog een rondje extra pakte, daar had ik sowieso niet op gerekend. Hoeveel en hoe snel ik precies had gelopen weet ik trouwens niet. In tegenstelling tot voorheen had ik mijn telefoon thuisgelaten. Geen klok, geen running app en geen Whatappjes tussendoor. Wauw, wat een rust. En maar goed ook – want het allerbelangrijkste is ontspannen.

Gezond leven = ontspannen
Met andere woorden, het gaat er niet om hoe hard of hoe snel ik ga, hoe ‘goed’ of ‘slecht’ ik het doe. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor hardlopen, maar zeker ook voor leven in het algemeen. Een post-it boven mijn bureau vertelt het me al tijden: “Life is not about how much you do. It’s about how much love you put in the things you do.” Ja, zo is het. Ik ben geen gezondheidsexpert, maar van alles wat ik over gezond leven heb gelezen is me één ding wel duidelijk: stress is ontzettend slecht voor je. De details zou ik je niet kunnen vertellen, maar de stofjes die in je lichaam vrijkomen als reactie op stress hebben een enorme invloed op je gestel. Nou, dan kan ik nog zo veel fruitsmoothies drinken, als ik continu gespannen ben, ben ik allerminst gezond. Duh.

Hoeveel je doet is dus niet wat ertoe doet. Maar het gekke is dat ik er steeds meer achterkom dat er ook geen vaste grens is voor het gebied tussen wat ik nog aankan en wanneer ik te veel doe. “Ik ben gewoon altijd bezig, maar dat wil niet zeggen dat ik het druk heb”, zei een vriendin van me ooit. En ik merk het zelf ook: ik kan best een héleboel doen, zolang ik er maar relaxed onder blijf. Steeds vaker stel ik mezelf gedurende de dag ook de vraag of ik nog wel zin heb in wat ik doe. En zo nee, waarom doe ik het dan eigenlijk? Want het allerbelangrijkste is ontspannen. Het is een randvoorwaarde, een deel van mijn basis, een vereiste om stabiel te kunnen bouwen aan m’n leven.

Maar waardoor ontspan je dan? Er zijn volgens mij geen vaste regels. De ene avond doet het me goed om – zoals afgelopen week – ’s avonds laat nog een blokje te joggen. Maar wanneer ik er al de hele dag tegenaan loop te hikken om mezelf naar de sportschool te slepen terwijl ik een ontzettend drukke dag heb, doe ik er wellicht beter aan om dat uurtje te gebruiken met een boek in mijn stoel. Je snapt: het is een kwestie van naar jezelf leren luisteren. Wat heb je nú nodig? De ene keer is dat gezelschap, de andere keer juist jezelf even terugtrekken in je eigen wereld. De ene zaterdag tot diep in de nacht dansen, de volgende vroeg naar bed met een kop kruidenthee. De ene keer sap, dan weer een pizza. Er zijn geen vaste regels, en dat is niet erg. Maak je er maar niet te druk om – want het allerbelangrijkste is ontspannen.


Beeld: Flickr.com/jonstead en Photl.com/Studio Cl Art.

Share

Susanne

Suus (1991) studeerde geschiedenis en politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar laatste studiejaar zet ze de puntjes op de i met een master Politiek en Parlement (Politieke Geschiedenis). Niet om zelf 'de politiek in' te gaan, maar om ons systeem te onderzoeken en erover te schrijven. Dat doet ze al een beetje als student-assistent bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Als ze niet op de universiteit rondloopt, staat Suus graag in de keuken voor/met vrienden. Daarnaast speelt ze viool en houdt ze van wandelen in de natuur. Op Nadelunch.com schrijft ze over wat ze zoal in de wereld tegenkomt. Meer weten? Kijk op Suushi.nl.