Suus – Tips voor productief studeren

Het nieuwe studiejaar is begonnen en menig Nadelunch-lezer is na een heerlijke zomer dus weer hard aan de slag. Dat geldt ook voor mij: na twee maanden vrij is het tijd om weer Nuttige Dingen te doen. Maar hoe pak je dat nu het beste aan?

Ik ben nu vierdejaarsstudente (woah, hoe is dat gebeurd?) en met een bachelor op zak weet ik inmiddels een beetje hoe het werkt, dat studeren. Maar ik kan je vertellen: dat heeft even geduurd. Ik ben door behoorlijk wat chaos en stress gegaan voordat ik de structuur had gebouwd waarin ik nu ontspannen werk. Omdat ik jou die tijd en moeite graag wil besparen, deel ik graag mijn vijf beste studietips. En dan rest me niets dan te zeggen: succes!

1. Maak op maandagochtend een lijstje van alles wat je die week moet doen. Dat is voor mij meestal de te lezen literatuur en soms een paar opdrachten of een essay. Ik heb zelf zo’n goedkoop notitieboekje speciaal voor dit doel; op maandag ga ik daarmee de studieplanners van al mijn vakken langs en schrijf puntsgewijs op wat er van me verwacht wordt. Zo krijg je een mooi overzicht en hoef je bovendien niet bang te zijn dat je iets vergeet. Daarnaast kun je tijdens de week lekker afstrepen als je ergens mee klaar bent en ik kan je vertellen: dat geeft een hoop voldoening.

Todlijst

2. Ga naar college. Ja jongens, het klinkt ontzettend obvious, maar echt: colleges zijn heilig bij mij. Al ben ik nog zo moe of brak, ik ga altijd naar college. Een beetje suffen tussendoor is nog steeds beter dan helemaal niet gaan. Door gedurende het semester aanwezig te zijn, krijg je namelijk een duidelijk beeld van wat er tijdens het tentamen van je wordt verwacht. Ook leer je zo de docenten – en hun stokpaardjes! – kennen en tussen de regels door worden regelmatig hints voor het tentamen weggegeven. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat een docent toch wel érg uitgebreid op een bepaald aspect in ging, of net iets te vaak naar een bepaalde tekst verwees… En inderdaad, later bleek dat dan een tentamenvraag. Maak van ‘wel-of-niet-naar-college-gaan’ dus geen discussiepunt in je hoofd – gá gewoon. Oh, en dan natuurlijk niet toch wegsneaken in de pauze. ;-)

3. Schaf een dikke multomap aan en reserveer een tabblad voor elk vak. Hierin bewaar je alle informatie: de uitgereikte studieplanning (soms wordt die alleen digitaal gegeven, even printen dan!), je aantekeningen van de hoorcolleges, opdrachten van de werkcolleges en eventueel los uitgereikte artikelen of schema’s. Aan het begin van mijn studie had ik altijd drie verschillende collegeblokken en op mijn kamer lagen stapeltjes overal. Ik was dan ook altijd alles kwijt en vond belangrijke informatie vaak verfomfaaid terug onder in mijn tas. Nou, een beetje structuur aanbrengen werkt een stuk prettiger. Aan het eind van het semester maak je de map leeg en label je de tabbladen voor je nieuwe vakken. Recyclen for the win!

Orde
4. Verdeel je studietijd in overzichtelijke blokken en zet in die tijd internet uit.
We kennen allemaal de verslavende werking van Facebook. Je kent ook vast de gedachtecirkel waarin je jezelf wijsmaakt dat je om te studeren toch écht internet nodig hebt. Ik heb nieuws voor je: het is niet waar. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen zonder verbinding. En zo niet, dan kun je in elk geval een lijstje maken met alle dingen waarvoor je wél internet nodig hebt en dat in één keer afwerken. Ik doe zelf meestal rigoureus en trek de internetkabel eruit. Zo voorkom ik dat ik in een onbewaakt moment toch ‘per ongeluk’ op het Chrome-icoontje klik – en ik voor ik het weet weer een halfuur verder ben. Maar vergeet ook niet jezelf te belonen: na een uur productief studeren mag je een halfuurtje lekker doen wat je wilt. Mét internet.

5. Creëer een nine-to-five-dagritme. Sommigen zweren bij nachtelijk werk, maar mijn ervaring is dat het een stuk praktischer is om overdag te werken. Beschouw je studietijd een beetje als een kantoorbaan: om 09:00 uur zit je aan je bureau met werk voor je neus en om 17:00 uur ben je vrij. Natuurlijk is het allemaal wat soepeler dan dat – soms heb je laat op de middag nog college, of er was de vorige avond een gaaf feest waardoor je wat langer in bed ligt – maar als je je hier min of meer aan houdt, zul je merken dat het een goede gewoonte wordt om ’s ochtends op tijd te beginnen. Het fijne van knallen overdag is dat je ’s avonds altijd lekker kunt doen wat je wilt. Bovendien ben je dan heerlijk voldaan!

Beeld: Suus en Flickr.com/Canned Muffins.

Share

Susanne

Suus (1991) studeerde geschiedenis en politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar laatste studiejaar zet ze de puntjes op de i met een master Politiek en Parlement (Politieke Geschiedenis). Niet om zelf 'de politiek in' te gaan, maar om ons systeem te onderzoeken en erover te schrijven. Dat doet ze al een beetje als student-assistent bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Als ze niet op de universiteit rondloopt, staat Suus graag in de keuken voor/met vrienden. Daarnaast speelt ze viool en houdt ze van wandelen in de natuur. Op Nadelunch.com schrijft ze over wat ze zoal in de wereld tegenkomt. Meer weten? Kijk op Suushi.nl.