Taal in het wild – “Voor een euro stop ik”

Op een zomeravond loop ik door een middelgrote stad in het zuiden des lands. Na een zalm en een wijn op een terras ben ik op weg naar het station. Mijn pumps tikken ritmisch op de middeleeuwse straatstenen.

Een paar meter voor me lopen twee mannen. Op zo’n afstand kun je gesprekken helemaal volgen. Het lijkt alsof je deel uitmaakt van het gesprek, maar dat is natuurlijk niet zo. Maar het is zo’n gemoedelijke avond; iedereen lijkt elkaar tof te vinden, dus ik luister de mannen gezellig af. Ze hebben het over straatartiesten.

“Op deze brug staan altijd straatartiesten, hè. En zwervers”, zegt de één. De ander knikt. “Toen ik hier laatst liep, was er een zwerver een enorm kabaal aan het maken. Op de grond stond een bord met Voor een euro stop ik!” Ze lachen luid – wát een originele zwerver.

Euro
Best effectief van die zwerver, denk ik. Je moet ook wel origineel zijn natuurlijk; concurrentie te over. En geluidvervuiling, wie wil dat nou? Wie wil er nu niet genieten van de rust, vooral op zo’n mooie, rustige avond als deze? Genieten van een mooi muziekje, of misschien zelfs een muzakje. Prachtig.

Ik word weer uit mijn gedachten gerukt door de mannen. “Die hakken maken echt een takkeherrie, zeg”, zegt de één tegen de ander. De ander stemt in.

Ik kijk naar mijn pumps en hoor mezelf zeggen: “Voor een euro stop ik.”

 

Beeld: stock.xchng/forwardcom.

Share

Merel (1986) is psycholinguïste. Als promovenda onderzoekt ze de beginnende geletterdheid van kleuters en doceert ze academische vaardigheden aan eerste- en tweedejaarsstudenten. Hiervoor studeerde ze Nederlandse Taal en Cultuur en Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen in Antwerpen en Cognitieve Neurowetenschappen in Nijmegen. Ze bedrijft wetenschap op pumps, schrijft over taalpathologie en kindertaal, loopt ‘hard’, naait rokken en reist regelmatig met de trein. Hierdoor komt ze vaak taal in het wild tegen, waar ze vervolgens uitgebreid over mijmert: voer voor haar wekelijkse Nadelunch-column. Ook schrijft ze voor Nadelunch over wetenschap en promoveren. Najaar 2013 is Merel visiting scholar aan Yale University.